Blodprøver under stadion og debat med en virtuel kandidat: Derfor lover »absurd« valgkamp godt for Ukraine

Søndag stemmer ukrainerne i anden runde af landets præsidentvalg. Valgkampen har været uskøn og til tider absurd – men alligevel lover den godt for Ukraines demokrati, lyder det fra flere: Der har nemlig været tale om et frit og legitimt valg.

De to præsidentkandidater, den siddende præsident Porosjenko og den kendte komiker Selenskij får taget blodprøve forud for politisk debat kort før valget søndag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sergei Supinsky

Der var ét stort problem, og alle kunne se det.

Da Ukraines præsident, Petro Porosjenko, skulle møde sin modkandidat, den 41-årige komiker Volodymyr Selenskij, i den første politiske debat, var han alene på scenen.

Komikeren havde brændt præsidenten af.

Det fik Porosjenko til at beskrive Selenskij som en »virtuel kandidat«.

»Jeg bryder mig ikke om, at en præsidentkampagne i Ukraine ligner en stumfilm,« sagde Porosjenko.

Selenskij, hvis kandidatur har lænet sig tæt op af hans rolle som præsident i en populær ukrainsk TV-serie, svarede igen:

»En showman kan blive præsident, men en præsident, der bliver showman, er en skam,« sagde Selenskij i et af sine mange videoopslag på sociale medier.

Scenen er typisk for, hvad der har været en ofte absurd ukrainsk valgkamp, der – især siden det blev klart, at valget stod mellem Selenskij og Porosjenko – har været præget af overskrifter om alt andet end politik. Alligevel peger flere på, at valgkampen har vist, at Ukraines demokrati blomstrer fem år efter Maidan-revolutionen.

Ifølge journalist Stefan Jajecznyk har det seneste valg langt fra været afgjort på forhånd.

»Entusiastiske politiske diskussioner kan ofte høres på gaderne og i barer og restauranter i Kiev – på trods af Ukraines velkendte sociale og politiske problemer er demokratiet blomstrende i postrevolutionens æra,« skriver han i en analyse.

Valgkampen er blevet fulgt med stor interesse i Rusland, skriver den russiske journalist Vladimir Ruvinskij i indlægget »Vi vil have det som i Ukraine«:

»Valgt som Ruslands præsident for fjerde gang i 2018 har Putin aldrig taget del i en debat op til et valg,« skriver han i den russiske avis Vedomosti og fortsætter:

»Hvad ville pointen være med sådan en debat, når vinderen er fundet på forhånd? I Ukraine er det en anden historie, da konkurrencen er legitim. Tilbage i 2017 spurgte Putin det russiske folk: »Vil I have, at Rusland skal være som Ukraine?« I 2019 havde svaret måske været et rungende »ja«,« skriver han.

Med andre ord: Ukraines valgkamp har modsat mange valgkampe i de postsovjetiske lande vist sig at være en reel kamp mellem den siddende præsident og dennes modkandidat. Og samtidig har valgobservatører alene haft anmærkninger af mindre alvorlig karakter. Internationale organisationer har betegnet valget som frit og legitimt.

Blodprøve under Det Olympiske Stadion

Forinden Porosjenkos enmandsdebat havde de to kandidater skændtes om en mulig dato for debatten. Kort efter første runde af præsidentvalget ville Porosjenko møde sin modkandidat i en politisk debat. Men Selenskij, der forinden havde nægtet at deltage i nogen debatter, krævede, at begge kandidater skulle tage en urintest først, og så skulle debatten foregå på et olympisk stadion og livetransmitteres.

5. april fik både Porosjenko og Selenskij taget blodprøve under Det Olympiske Stadion i Kiev. Og som om det ikke var nok, blandede Kievs borgmester, den forhenværende sværvægtsverdensmester i boksning, Wladimir Klitschko, sig i sagaen, da han beskrev kandidaternes dopingtest som en farce, fordi de ikke var foregået efter antidopingagenturet VADAs standarder.

Først fredag 19. april, to dage før valgdagen, mødte de to kandidater hinanden. Foran godt 20.000 tilskuere på Det Olympiske Stadion i Kiev slyngede de fornærmelser efter hinanden:

»Jeg er ikke politiker. Jeg er et simpelt menneske, der er kommet for at bryde systemet,« sagde Selenskij og fortsatte henvendt til Porosjenko:

»Jeg er resultatet af dine fejl.«

Porosjenko, der blandt andet i opløbet til anden runde har fået kritik for en valgplakat af sit eget ansigt over for Putins – og ikke Selenskijs – slog igen på sit Porosjenko eller Putin-tema.

»Vi tror på ingen måde, at vores modstander er agent for Kreml, men Putin drømmer om en svag og dårligt forberedt novice,« sagde han.

Ifølge de seneste meningsmålinger står Selenskij til 73 procent af stemmerne og Porosjenko til 27 procent.

Den ukrainske valgkamp tegner dermed til at blive den nyeste i en række valg verden over, hvor man kan blive præsident på ikke at være en del af den politiske elite. Som den ukrainske politiske analytiker Balázs Jarábik forklarede til Berlingske i forbindelse med valgets første runde, er Selenskij først og fremmest en protestkandidat.

»Engang undlod folk at stemme som en protest mod regeringen. Nu stemmer folk på Selenskij af utilfredshed med regeringen,« sagde han.

Komiker Volodymyr Selenskij med sin kone til den politiske debat fredag – to dage før valget. Det eneste politiske debat, der har været mellem de to kandidater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sergei Supinsky/AFP.

Den »absurde« valgkamp kan vise sig at være god for den ukrainske befolkning, mener den ukrainske journalist Alisa Sopova.

»Måske er det bedre for os at have en klovn som præsident,« skriver hun i New York Times. Hun henviser til, at det har været knapt med politiske svar fra Selenskij indtil videre – og at han frem for at love konkrete resultater har forsikret om, at han vil holde folkeafstemninger og crowdsource sig til svar på vigtige spørgsmål:

»Tydeligvis er han ingen frelser. Men hvis ukrainere kan udnytte denne kendsgerning, simpel som den er, kan valget af komikeren som præsident være en historisk mulighed for dem til at hjælpe sig selv,« skriver Alisa Sopova.