Blodigt nazi-spil får hug for holocaustbenægtelse

Forbud mod nazistiske symboler giver bagslag for spilproducent i Tyskland, hvor computerspillet Wolfenstein er kommet under anklage for at skrive holocaust ud af historien.

Foto: fra spil
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Egentlig burde computerspillet Wolfenstein 2: The New Colossus være oplagt tidsfordriv for enhver stålsat antinazist.

I det kontrafaktiske computerspil går spilleren på jagt efter de modbydelige nazister, der i spillets verden har vundet Anden Verdenskrig og sat sig på magten i USA. I rollen som modstandskæmperen William ’B.J.’ Blazkowicz er det spillerens opgave at organisere en effektiv og ikke mindst særdeles blodig modstand mod det nazistiske overherredømme.

Netop de ofte groteske massakrer på karikerede nazistiske superskurke har i årenes løb gjort Wolfenstein-spillene stærkt populære i antifascistiske kredse. Ikke overraskende er spillet i sin originale version rigt forsynet med hagekors, SS-runer og andre nazistiske symboler, der i den virkelige verden er forbudt i lande som Tyskland og Østrig.

Derfor er både hagekors og andre ulovlige symboler blevet bortcensureret i den seneste tyske og østrigske udgave af det klassiske Wolfenstein-spil, der første gang kom på gaden i 1992.

Forud for offentliggørelsen af det seneste spil i rækken lyder der nu barsk kritik af den omfattende spilcensur, der ifølge kommentatorer og spileksperter er med til at relativere omfanget af de nazistiske krigsforbrydelser mod de europæiske jøder.

»For at udtrykke det hårdt: I intet mindre end den tyske version bliver de nationalsocialistiske krigsforbrydelser smidt på historiens mødding, mens alt jødisk bliver marginaliseret«, skriver journalisten Christian Schiffer i en kommentar for Bayerische Rundfunk.

Kritikerne er først og fremmest vrede over, at spilproducenterne har forsynet spillets hovedperson med forskellige baggrundshistorier. I den engelske version af spillet søger hovedpersonen Blazkowicz at hævne sin jødiske moder, der er blevet myrdet i en amerikansk koncentrationslejr.

I den tyske version er alle henvisninger til Blazkowicz’ jødiske oprindelse forsvundet. I stedet er han nu blot søn af en polsk kvinde, der har mistet livet i nazistisk fangenskab. Selv Adolf Hitler er i spillets verden blevet omdøbt til Hr. Heiler og må endda undvære sit ikoniske overskæg.

Selvom spilproducenterne dermed har forsøgt at leve op til den strenge tyske lovgivning, er kritikerne enige om, at der er tale om en massiv fejl.

»Når man lige præcis vælger at skære den største forbrydelse – det industrielle massemord på jøderne ud på den måde, så gør man sig efter min mening skyldig i en bagatelliserende relativering,« vurderer anmelderen Jochen Gebauer, der står bag den populære computerspil-podcast The Pod.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland