Blodigt knivangreb udløser tysk opgør om afviste asylansøgere

Tyskland har massive problemer med udvisning af afviste asylansøgere. Efter fredagens knivangreb i Hamburg kræver konservative politikere nu hårde konsekvenser for lande, der nægter at tage imod deres egne statsborgere.

Hamburgs borgmester, Olaf Scholz, ved gerningsstedet for fredagens blodige knivangreb. Nu kræver konservative politikere konsekvens i omgangen med afviste asylansøgere i Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: PAUL WEIDENBAUM

Afviste asylansøgere, der udviser tegn på radikalisering, bør anholdes og spærres inde.

Sådan lyder de kontante krav fra konservative politikere efter et blodigt knivangreb, der blev begået af en afvist asylansøger.

Fredag dræbte palæstinenseren Ahmad A. en 50-årig mand og sårede syv personer med en 20 cm lang køkkenkniv i et supermarked i Hamburg. I slutningen af 2016 havde Ahmad A. efter halvandet år i Tyskland fået afslag på sin ansøgning om asyl og stod derfor til udvisning.

Forud for det tyske valg 24. september har knivangrebet udløst en ophedet debat om problemerne med udvisning af afviste asylansøgere. I en kommentar i avisen BILD går journalisten Julian Reichelt i rette med de tyske politikere.

»Vi får ikke besvaret så meget som et eneste spørgsmål i denne sag: Hvordan kan man uden papirer rejse ind i Tyskland, men ikke rejse ud,» spørger Reichelt.

Syltede processer

Knivangriberens sagsforløb har i løbet af weekenden fået tyske politikere på banen med forslag, der skal gøre det lettere for udlændingemyndighederne at afvise uberettigede asylansøgere.

Selv om Ahmad A. stod til udvisning, kunne han nemlig ikke sendes ud af Tyskland på grund af manglende identifikationspapirer. Han blev født i 1991 af palæstinensiske forældre i De Forenede Arabiske Emirater. I 2009 rejste han til Sverige og derefter Norge. I begge lande fik han afslag på sin asylansøgning. Derefter rejste han via Spanien og Norge til Tyskland.

CDU-politikeren Ansgar Heveling, der er formand for forbundsdagens indenrigspolitiske udvalg, ønsker stramninger af visumreglerne for lande, der ikke samarbejder med Tyskland om at tage imod afviste asylansøgere.

»Det kan ikke være rigtigt, at deres statsborgere får visa til at shoppe eller studere i Europa og samtidig sylter processen, når de skal modtage deres egne mindre elskelige statsborgere,« siger den konservative politiker til avisen Rheinische Post.

Andre konservative politikere er ligeledes forargede over antallet af afviste asylansøgere, der opholder sig i Tyskland. I slutningen af 2016 stod 220.000 personer til udvisning fra Tyskland, men opholdt sig fortsat i landet.

»Vi er nødt til at vide, hvem der kommer ind i vores land,« siger CDU-veteranen Wolfgang Bosbach til Rheinische Post. Han foreslår derfor, at asylansøgere uden pas ikke lukkes ind i Tyskland.

Islamistiske sympatier

Fredagens knivangreb har også udløst fornyet debat om håndteringen af asylansøgere med islamistiske sympatier.

For mindre end tre uger siden vedtog den tyske forbundsdag en ny lov, der giver myndighederne mulighed for at placere udlændinge, der udgør en »betragtelig sikkerhedsrisiko«, i særlige udrejsecentre. Det er dog tvivlsomt, om de nye regler kunne have forhindret knivangrebet i Hamburg.

I 2016 vurderede efterretningstjenesten Verfassungsschutz efter en bekymret henvendelse fra en beboer på et asylcenter i Hamburg, at der ikke udgik en »umiddelbar fare« fra Ahmad A.

I Bayern kræver generalsekretær Andreas Scheuer fra det konservative CSU derfor et opgør med ineffektive udvisningsregler.

»Den onde cirkel i udvisningsprocessen må bringes til ophør,« siger Scheuer til avisen BILD . »Når radikalisering bliver opdaget, skal den slags personer sættes fast, før de begår deres udåd.«

Scheuers krav om anholdelse af radikaliserede islamister støder dog ikke på forståelse hos socialdemokraten Boris Pistorius, der er indenrigsminister i delstaten Niedersachsen.

»I dette land gælder uskyldsformodningen. Hvis der ikke har været grundlag for at betragte ham (Ahmad A., red.) som en sikkerhedsrisiko, så kan man heller ikke spærre ham inde,« siger Pistorius ifølge blandt andet Der Spiegel.

Andre socialdemokrater er dog mere kritiske. For SPD-politikeren Burkhard Lischka rejser fredagens knivangreb væsentlige spørgsmål.

»Også selv om de konkrete omstændigheder endnu ikke er kortlagt, melder spørgsmålet sig, hvorfor manden ikke sad i et udrejsecenter,« siger Lischka til Heilbronner Stimme.

I Hamburg har CDU fremsat krav om en undersøgelseskommission, der skal klarlægge, om myndighederne har svigtet i deres bedømmelse af Ahmad A.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland