Blodig påske i Irak

Nye bortførelser, behov for amerikanske forstærkninger, nedskydninger. Det er fortsat småt med positive nyheder fra Irak, og præsident Bush indstillede i går amerikanerne på yderligere tab.

Foto: Antonio Scarza/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LOS ANGELES

Når historien om krigen i Irak engang skal skrives, vil de forgangne dage formentlig blive husket som den blodige påske.

60 amerikanske soldater er døde over påsken, i alt er 70 soldater blevet dræbt i april, og det tidobbelte antal oprørere har mistet livet. Ikke siden kampene om Bagdad for et år siden har Irak oplevet tilsvarende tab - og i aftes var det stadig svært at finde positive nyheder fra området.

Våbenhvilen i den oprørske by Falluja holder stadig, men den er skrøbelig, sagde den amerikanske øverstkommanderende, general Ricardo Sanchez, og mens irakerne har brugt våbenhvilen til at begrave deres døde på to fodboldstadioner, har amerikanerne bragt flere soldater ind og lagt en jernring om byen.

Det er medlemmer af det irakiske regeringsråd, som forhandler med oprørerne i Falluja, og amerikanerne nægter fortsat at deltage i forhandlingerne.

Irakisk politi skuffer
På et pressemøde i aftes udtrykte både general Sanchez og chefen for Pentagons Centralkommando, general John Abizaid, skuffelse over irakisk politi og de 900 irakiske soldater, som skulle kæmpe sammen med amerikanske marineinfanterister. I Falluja har de irakiske soldater nægtet at deltage i angrebet, og sydpå har de irakiske politistyrker uden videre overladt deres politistationer og befæstninger til den shiamuslimske rebel Moqtada al-Sadr. Nogle af betjentene har endog tilsluttet sig al-Sadrs hær af sortklædte bøller.

»Det er et fundamentalt problem, som vi må have rettet op på, blandt andet gennem en bedre uddannelse,« sagde general Abizaid.

På pressemødet gjorde amerikanerne også status over den alt andet end løfterige situation:

USA forsøger at få kontrol med forsyningsvejen fra Bagdad og sydpå, men den er stadig alt andet end sikker. I går blev en lastbilkonvoj, som fragtede panserkøretøjer, overfaldet syd for Bagdad. Lastbilerne og deres godt blev stukket i brand, og mindst tre blev dræbt.

En Apache-kamphelikopter blev påskesøndag skudt ned i samme område, og de to amerikanske piloter omkom.

Amerikanske styrker har endnu ikke generobret Najaf og Karbala, to sydirakiske byer, som er delvis under al-Sadrs kontrol.

Bortførelserne af udlændinge fortsætter. Over påsken er over 30 personer fra et dusin lande blevet bortført af irakiske militser, og i aftes var cirka halvdelen stadig ikke vendt tilbage. Et amerikansk selskab bekræftede, at det manglede syv chauffører, heriblandt Thomas Hamill, en landmand fra Mississippi, som rejste til Irak for at tjene penge for at komme af med sin gæld; en milits lovede at løslade tre japanske gidsler, men det var stadig ikke sket i aftes, og den japanske regering nægter - som krævet - at trække sine 500 tropper ud af Irak; derudover er to tjekkiske TV-journalister blevet bortført. Syv kinesere, der forsvandt søndag, blev i aftes meldt løsladt af det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

General Ricardo Sanchez vil søge om yderligere to brigader til indsatsen i Irak. I øjeblikket har amerikanerne 135.000 soldater i landet, 20.000 mand skal snart hjem, men med to nye brigader vil tallet lande på 125.000 soldater.

Både de irakiske og amerikanske myndigheder klagede på pressemødet over de arabiske satellitsendere al-Jazeera og al-Arabiya, som - hed det - opfordrer til oprør ved at forvanske billedet. »Gennem løgn og overdrivelser fungerer de som en katalysator for vold og kamp,« sagde sikkerhedsrådgiveren for det irakiske selvstyreråd, Mowaffak Rubaie.

I USA erkendte præsident Bush, at det ikke var de bedste tider i Irak.

»Det har været en hård uge, og mine bønner og tanker er hos de familier, som må betale den ultimative pris for vores sikkerhed,« sagde han.

Bush mødtes i går på sin ranch i Texas med den egyptiske præsident Mubarrak, og han forudså yderligere tab, men lovede samtidig, at amerikanerne vil sætte hårdt mod hårdt og ikke svigte det irakiske flertal, som ønsker en fredelig, demokratisk udvikling.