Blodbad i Barcelona: Gerningsmand zigzaggede gennem strøget for at ramme så mange som muligt

Mindst 13 mennesker blev dræbt, da en varevogn torsdag eftermiddag pløjede sig gennem menneskemængden på Barcelonas berømte hovedstrøg ved, hvad der ligner det første islamistiske attentat i Spanien siden 2004.

Foto: JOSEP LAGO. Politiet tjekker identiteten på befolkningen i Barcelonas gader.
Læs mere
Fold sammen

Den øverste del af Las Ramblas, ved Canaletas-fontænen, hvor FC Barcelona fejrer sine triumfer, er på de fleste tider af døgnet et menneskehav.

Tusindvis af turister blander sig med lokale på shopping i området omkring Barcelonas berømte hoved­strøg, og da en hvid varevogn torsdag ved 16.30-tiden drejede ned ad strøget fra Plaça Catalunya, var mulighederne for at sprede død og ødelæggelse enorme. Især fordi dødskørslen fortsatte godt en halv kilometer ned til Liceo-operaen.

Øjenvidner berettede om panikscener og om, hvordan menneskekroppe blev slynget gennem luften. Mange opholdt sig i hoteller, på barer og i butikker langs Ramblas, hvor ejerne i første omgang blev beordret til at trække skodderne ned, mens politiet forsøgte at få overblik over situationen.

Vidner fortalte også, at varevognen havde kørt zigzag for at ramme så mange som muligt.

Cataloniens regionale indenrigsminister meddelte hen på aftenen, at mindst 13 var blevet dræbt og over hundrede sårede, hvoraf to ifølge Udenrigsministeriet er danskere. Det regionale politikorps »Los Mossos d’Esquadra«, som har ansvaret for efterforskningen, ville i første omgang ikke udtale sig motivet for om de efter al sandsynlighed adskillige gerningsmænd.

Ordensmagten satte øjeblikkelig gang i en såkaldt Operacion Jaula — Operation Bur — for at fange gerningsmændene — en operation, som ikke har været i brug i den catalanske hovedstad, siden den baskiske terrororganisation ETA stod bag terror.

Store dele af det centrale Barcelona blev spærret af og al offentlig trafik stoppet, mens der blev oprettet kontrolposter ved alle hovedindfaldsveje, og en gigantisk menneskejagt gik i gang.

Ifølge avisen El País, der havde overhørt politiets interne kommunikation, ledte man i første omgang efter en 170 cm høj person i hvidstribet skjorte som manden, der havde lejet varevognen og muligvis også kørte den. Ifølge avisen, der er Spaniens største, drejer det sig om en franskmand med nordafrikanske rødder, der er bosat i den catalanske by Ripoll. En person blev efterfølgende anholdt med forbindelse til attentatet.

Flere medier berettede, at en eller flere gerningsmændene havde forskanset sig på bar i området, muligvis med gidsler. Men det blev senere afkræftet af politiet. Samtidig blev en anden varevogn lejet af de formodede gerningsmænd lokaliseret i byen Vic, der ligger omkring 100 kilometer fra Barcelona. Et køretøj, der efter alt at dømme skulle bruges til at flygte i.

Selv om fremgangsmåden peger i retning af islamistisk terror, ville myndighederne i første omgang hverken be- eller afkræfte, at det skulle være tilfældet. Islamisk Stat tog torsdag aften skylden for angrebet, og hvis det er korrekt, er det første gang, Spanien bliver ramt af de seneste års islamistisk motiverede terrorbølge.

Øjenvidner

Adskillige danskere opholder sig i Barcelona.

»Min mor og jeg kom ud på Las Ramblas, som er den her store gågade midt i Barcelona, og nåede 30 meter ned ad gaden, da der opstod panik i folkemængden. Folk skreg og løb i den ene retning,« siger Line Lisgaard til TV2.

»Vi søgte så tilflugt inde i en restaurant, hvor vi gennede folk ud i baglokalet. Efter kort tid ankom politiet til stedet. Jeg har snakket med den danske ambassade, der har rådet os til at blive herinde, indtil vi har fået andre meldinger fra det lokale politi,« siger Line Lisgaard til TV2.

Danske Erik Petersen og hans kone sad barrikaderet på en restaurant i Barcelona ikke langt fra, hvor der lød skud.

»Vi sad lukket inde på en restaurant på Ramblaen i Barcelona. Angrebet fandt sted lige uden for restauranten, hvor vi lige var gået ind for at spise. Så hørte vi 5,6,7,8 skud. Så opstod der vild panik, og folk kom løbende ind i restauranten ude fra gaden. Jeg kunne se ud ad vinduet, at der lå tre personer ude på gaden, som fik førstehjælp midt i forvirringen. Jeg kunne ikke se, om de var i live,« fortalte han i aftes til Ekstra Bladet.

Der var masser af politi og redningsfolk med det samme, fortalte Erik Petersen.

Var ventet

Europas hidtil blodigste islamistiske attentat fandt sted i Madrid i 2004. Det blev udført af en grupe med tilknytning til al-Qaeda og krævede omkring 192 dødsofre, da regionaltog blev ramt af en række bombeeksplosioner.

Men siden har Spanien været forskånet for nye attentater, mens Frankrig, Storbritannien og Tyskland blev ramt af terror sat i forbindelse med Islamisk Stat.

Gennem de seneste måneder har eksperter advaret om, at spanierne næppe ville slippe for terror, og 17. august på en varm og travl sommereftermiddag i hjertet af Barcelona fik de langt mere ret, end de ønskede.