Bliver Thorning FNs flygtninge- højkommissær?

Ingen ved det. Det afgøres først til oktober. Men alt sættes ind på det fra dansk side.

Helle Thorning Schmidt - måske på vej til toppost i FN. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NEW YORK: Statsminister Lars Løkke Rasmussen har kun roser til overs for sin forgænger Helle Thorning-Schmidt, når han taler om sin politiske modstanders evner som FNs nye flygtningehøjkommissær.

»Helle Thorning-Schmidt har det, der skal til, for at blive en fremragende flygtningehøjkomissær. Hun har et vidtgående internationalt netværk, hun har været statsminister og har dermed været i kontakt med mange regeringsledere rundt om i verden, og hun vil være i stand til at rejse penge til FNs multilaterale programmer«, siger Lars Løkke Rasmussen i New York, hvor han er ankommet for at deltage i FNs generalforsamlings åbning - denne gang under ledelse af en dansk formand, Mogens Lykketoft.

Men der er vist ingen tvivl om, at det kan blive en hård ansættelsesrunde, inden det i slutningen af oktober står klart, hvem der skal være den nye chef for et flygtningshøjkommissariat med over 9000 ansatte, et budget på tre mia. dollar og en flygtningestrøm på 60 mio. mennesker over hele verden - et antal der i disse år kun synes at stige og med en pengekasse, der er tom eller næste tom, fordi realiteterne er, at der er blevet flere flygtninge globalt set, men at bidragene enten falder eller i heldigste fald står i stampe.

Som en diplomat udtrykker det: »Der mangler penge, mange penge for at få det her til at hænge sammen, og Danmark vil være med til at forsøge at få FNs medlemslande til at betale mere til de store flygtningestrømme«.

En af Thorning-Scmidts hårdeste konkurrenter bliver den drevne tyske diplomat Acham Steiner, som siden 2006 har været chef for FNs miljøagentur UNEP, men har også flere andre jobs bag sig i FN-systemet. Han støttes af den tyske kanser, Angela Merkel. Men også andre tunge kandidater er på spil.

Men ingen tvivler på, at Helle Thorning-Schmidt med den støtte, hun har fra den danske regering, vil blive en af de få, der kommer til den endelige ansættelsessamtale i FN under ledelse af FNs vicegeneralsekretær Jan Elisasson.

Men vil flygtningekrisen i EU og den måde, som Danmark har optrådt på i med f.eks. regeringens flygtningeannoncer i mellemøstlige dagblade, betyde noget? Ikke hvis man spørger danske diplomater, som lige som regeringen har strategien klar: Danmark er et af de lande, der yder allermest til flygtninge rundt om i verden. Vi er et mønstereksempel i verden. Vi har et langt og et godt renome som et land, der leverer lige så længe, som FN har eksisteret. Så på den baggrund bør der ikke være problemer.

Især ikke, når man som Danmark kan prale af at være et af de få lande, der lever op til FNs mål om at levere 0,7 procent af BNI i udviklingsbistand. Så tæller et par annoncer ikke så meget, siges det. Om strategien virker må tiden vide. For flygtningshøjkommissær-jobbet er prestigefyldt, og der er mange om budet. Men Helle Thorning-Scmidt vurderes stadig til at være en af de stærkeste kandidater. De kommende dage er hun selv i New York, hvor hun vil tale med mange om sit kandidatur.