Bliver Marine Le Pen den næste »big one« ?

Kun præsidentkandidaten fra Frankrigs traditionelle borgerlige højrefløj ser ud til at kunne stoppe Front Nationals Marine Le Pen. Nicolas Sarkozy, Alain Juppé og François Fillon er de tre favoritter, når de konservative i Frankrig denne og næste søndag afvikler primærvalg.

Kun præsidentkandidaten fra Frankrigs traditionelle borgerlige højrefløj ser ud til at kunne stoppe Front Nationals Marine Le Pen. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOEL SAGET

Storbritannien ud af EU. Donald Trump ind i Det Hvide Hus. Vil det næste »big one« blandt disse måneders mange små og store jordskælv i international politik finde sted i Frankrig med Front National-lederen Marine Le Pens erobring af Élysée-palæet?

Tanken er nærliggende, her mindre end et halvt år før præsidentvalget i EUs næststørste land. Den vrede mod eliten og globaliseringen, der bragte Trump til magten i USA, findes også her i rigt mål, og mange franskmænds uvilje mod immigration og islam er om muligt endnu mere intens.

Le Pen får imidlertid brug for uforholdsmæssig stor opbakning pga. det franske valgsystem og måden, det bliver brugt på. Både valg til præsidentposten og på andre niveauer afvikles som et udskilningsløb, og når det lykkes for Front National at gå videre til anden runde, har de to traditionelle partier i årevis slået pjalterne sammen og dannet såkaldt republikansk barrage (dæmning) mod højrepopulisterne.

Eksempelvis knuste Jacques Chirac i 2002 Jean-Marie Le Pen med 82 pct. af stemmerne, fordi socialisterne i præsidentvalgets anden runde opfordrede deres vælgere til at støtte den konservative kandidat. Og med en venstrefløj i dyb krise efter ekstremt upopulære François Hollandes embedsperiode tyder alt på, at det igen bliver en borgerlig kandidat, der skal dæmme op for Front National.

Med så meget desto større interesse har franskmændene derfor fulgt kampagnen forud for det konservative Les Républicains’ primærvalg, der afvikles denne og næste søndag. Da processen er åben for alle, ventes også mange venstrefløjs- og Front National-sympatisører at deltage for at være med til at vælge den rigtige (eller forkerte) mand til opgaven.

Alain Juppé, Nicolas Sarkozy og François Fillon, der alle har en lang karriere med regeringsansvar bag sig, er – i nævnte rækkefølge – klare favoritter til de to finalepladser i anden runde. Men ingen tør stole ret meget på meningsmålingerne i forbindelse med et primærvalg, der afvikles for første gang nogensinde, og hvor fremmødet formentlig bliver afgørende.

En lav valgdeltagelse vil gavne den tidligere præsident Sarkozy, der står stærkt blandt de konservative kernevælgere, mens en høj er til fordel for Juppé. Blandt andet fordi de »infiltrerede« venstrefløjsympatisører ventes at stemme på ham som det mindste onde, hvis de i præsidentvalgets anden runde bliver nødt til at støtte en konservativ kandidat mod Marine Le Pen.

Front Nationals ditto foretrækker Sarkozy og hans hårde kurs i debatten om islam og immigration. Men samtidig indrømmer nogle, at de vil stemme taktisk på Juppé som en – efter deres vurdering – lettere modstander for Le Pen. Og som om usikkerheden ikke allerede var tilstrækkelig stor, er Fillon desuden i løbet af de seneste uger spurtet frem i meningsmålingerne som en kompromisløsning.

»Absolut alt kan ske,« som den konservative avis Le Figaro nærmest lidt resigneret konstaterer i sin lørdagsudgave.

Jakob Ussing og Martin Tønner er henholdsvis Berlingskes EU-korrespondent og Sydeuropa-korrespondent