Bliv på den anden side af »dammen«: Trump bliver kun styrket af britisk bandlysning

Mandag skal det britiske parlament diskutere, om den amerikanske præsidentkandidat Donald Trump skal have indrejseforbud i Storbritannien. Sagen er – uafhængigt af dens udfald - »kun positiv« for den republikanske kandidat, vurderer USA-ekspert.

Donald Trump talte ved et møde hos Tea Party-bevægelsen i Myrtle Beach, South Carolina i weekenden. Fold sammen
Læs mere
Foto: RANDALL HILL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal den republikanske præsidentkandidat Donald Trump have forbud mod at rejse ind i Storbritannien?

Det spørgsmål skal det britiske parlament mandag diskutere. Og lige meget om sagen ender med en bandlysning af den amerikanske politiker eller ej, så gavner mandagens debat faktisk Trump. Det mener USA-kender Mads Fuglede.

»Det er kun positivt for Donald Trump, for det bygger ham bare op. Jo mere nogen slår på ham, fordi han mener noget forkert, des mere omfavner de vælgere, han taler til, ham. For de kan netop godt lide, at han siger det modsatte af alle andre,« siger Mads Fuglede.

570.000 undskrifter mod Trump

Diskussionen om et indrejseforbud til Trump kommer som en direkte reaktion på en udtalelse, Trump kom med i en debat i december sidste år. I kølvandet på et masseskyderi i San Bernardino i USA, som et muslimsk par stod bag, foreslog den amerikanske præsidentkandidat, at alle muslimer skal have midlertidigt indrejseforbud i USA.

En udtalelse, som blev fordømt af andre republikanske kandidater og af politikere og fagfolk i hele verden, og som fik britiske borgere til at begynde en underskriftindsamling mod Trump, med henvisning til, at personer, der ytrer sig hadefuldt, kan nægtes indrejse i landet.

Stadig i front i flere målinger

Over 570.000 personer har ifølge flere britiske medier skrevet under, og det betyder ifølge britisk lovgivning, at parlamentet dermed er forpligtet til at diskutere sagen. Det er tilfældet ved alle sager, der kan samle over 100.000 underskrifter, og den grænse overskred sagen allerede i løbet af det første døgn, hvor 360.000 personer satte deres navn på listen.

Den store upopularitet i Storbritannien får dog ikke den store indflydelse på den amerikanske valgkamp, vurderer Mads Fuglede.

»Der sidder ikke ret mange amerikanske vælgere derude, der tænker, at fordi briterne synes dårligt om Donald Trump, så det gør jeg også nu. Sådan fungerer det simpelthen ikke. Så i det store billede påvirker det ikke noget,« siger han.

Påvirker ikke det store billede

Trump er ubetinget den amerikanske valgkamps mest kontroversielle skikkelse, og har blandt andet skabt røre tidligere, da han hævdede, at der er områder i London og Paris, der er blevet så radikaliserede, at de er ”no-go” områder for det lokale politi.

Men på trods af de rabiate udtalelser fører Trump stadig i flere af de amerikanske meningsmålinger, der vurderer de republikanske præsidentkandidater.

Og selvom hans upopularitet i Storbritannien er til at få øje på, findes der faktisk også her Trump-tilhængere. Som en modreaktion på underskriftindsamlingen for et indrejseforbud, er en modindsamling således blevet igangsat, og over 42.000 har skrevet under på, at Donald Trump ikke skal have indrejseforbud i landet.

Forud for dagens debat har den britiske premierminister David Cameroun udtalt, at han er »meget uenig« med Trump, men at han ikke ønsker, at Trump skal have indrejseforbud i Storbritannien.

I liga med Mike Tyson

200 personer er ifølge BBC blevet nægtet indrejse i Storbritannien siden 2010. Årsagen er typisk en mistanke om, at »personens tilstedeværelse i Storbritannien ikke er befordrende for almenvellet,« skriver The Guardian. Konkret er der oftest tale om folk, som myndighederne vurderer, tilskynder til ekstremisme eller prædiker hadefuldt, men straffesager kan også ligge til grund for en afvisning af indrejse.

Blandt dem, der tidligere har fået indrejseforbud i Storbritannien er bokseren Mike Tyson. Han blev bandlyst fra Storbritannien med henvisning til den voldtægtsanklage, han havde hængende over hovedet. Derudover er den franske komiker Dieudonné M’bala M’bala blevet nægtet indrejse på grund af anklager om antisemitiske udtalelser, og Stephen Donald Black, der er grundlægger af den racistiske hjemmeside Stormfront.

Begge underskriftsindsamlinger bliver diskuteret i det britiske parlament mandag klokken 17.30 dansk tid og tre timer frem. Der er ifølge Ritzau ikke lagt op til en afstemning.