Blair begynder sin fredsmission

Tony Blair begynder i dag sin fredsmission i Mellemøsten. Mange er skeptiske overfor hans muligheder for at gøre en forskel - specielt pga. af hans fortid som britisk premierminister.

Foto: Miguel Riopa/AFP Fold sammen
Læs mere

I dag starter Tony Blair sin fredsmission i Mellemøsten, hvor han vil forsøge at skabe fornyet fremdrift i den strandede fredsproces mellem Israel og palæstinenserne.

Han agerer fredsmægler på vegne af den såkaldte mellemøstkvartet - USA, FN, EU og Rusland.

I løbet af de næste uger besøger Blair både Jordan, Israel og den palæstinensiske by Ramallah.

Målet er klart. Der skal skabes grobund for økonomiske reformer i de palæstinensiske områder og en opbygning af et mere stabilt statsapparat, så palæstinenserne på et senere tidspunkt vil være i stand til at drive deres egen selvstændige stat.

Stor skepsis

Men mange er allerede nu skeptiske overfor om Tony Blair er i stand til at gøre en forskel, skriver BBC. For skal der virkelig ske fremskridt i fredsprocessen er det ikke nok med flere penge til palæstinenserne. Israel skal gøre indrømmelser omkring landets grænser, jødiske bosættelser og fremtiden for de tusinder af palæstinensere, der lever en perspektivløs tilværelse i flygtningelejre, siger BBC mellemøstkorrespondent, Jeremy Bowen.

Blairs egen person kan også blive en bremseklods for kvartettens muligheder for at skabe fremskridt. For mens Fatah-regeringen på Vestbreden hilser den nye fredsmægler velkommen er Hamas i Gaza mildt sagt mere skeptisk over for den tidligere britiske premierministers nye jobtitel.

Hans tidligere støtte og involvering i Irak-krigen og krigen i Libanon sidste sommer, har gjort ham til en upopulær herre blandt mange palæstinensere.

Kan ikke snakke med Hamas

Det bliver ikke lettere af, at USA som medlem af kvartetten har forbudt Blair at forhandle med Hamas. Amerikanerne har stemplet Hamas som en terrororganisation, selvom organisationen blev stemt i regeringen ved det seneste palæstinensiske parlamentsvalg.

Hovedpersonen selv, Tony Blair, er optimistisk. Ved et møde med mellemøstkvartetten i sidste uge i Lisabon sagde han blandt andet at, han så frem til at lytte og reflektere over forslagene fra de forskellige parter i mellemøsten.

- Hvis det lykkedes os at få skabt et fælles momentum, så bliver en masse ting lige pludselig opnåelige. Og ikke mindst kan dem der ønsker fred for en gangs skyld føle, at tingene bevæger sig i deres retning, sagde Tony Blair til mødet ifølge BBC.

Han tilføjede, hvor vigtigt det var at arbejde hen imod, at Israel accepterer en to-stats-løsning med palæstinenserne, hvis landet vil sikre sin egen sikkerhed og varig fred i området.