Blair afhørt - en gudfar taler ud

Gudfaderen til Rupert Murdochs datter, tidligere premierminister Tony Blair, afviste, at han skulle have ladet sin politik påvirke af mediemogulen.

Tony Blairs ankomst til afhøringen i går – han afviste under den fem timer lange afhøring, at Murdoch direkte havde bedrevet lobbyarbejde om »mediestof« over for ham under hans tid som premierminister. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Vi vidste på forhånd, at Tony Blair er gudfar til en af Rupert Murdochs børn. Vi vidste, at den tidligere premierminister gennem ti år fløj hele kloden rundt til Australien for at mødes med topchefer fra Murdochs medieimperium. Og vi vidste også, at de to mænd, Blair og Murdoch, ofte talte sammen op til Irakkrigen. Så kunne Tony Blair under sin afhøring i Leveson-kommissionen i går overhovedet hævde, at han havde holdt en passende afstand til mediemogulen? At han ikke havde føjet Murdoch og hans medier? Og at han i 2003 - samme år som invasionen af Irak - ændrede medieloven som tak for opbakningen til den kontroversielle krig, og på den måde gjorde det muligt for Murdoch at byde ind på Channel Five og at gå efter at få fuld kontrol over BSkyB?

Kommissionen undersøger pressens etik efter aflytningsskandalen på Murdochs nu lukkede sladderavis »News of the World« og fokuserer for øjeblikket på det tætte forhold mellem toppolitikerne og mediemogulen. Tony Blair medgav, at der er opstået et »usundt« forhold mellem pressen og politikerne. Men han afviste under den fem timer lange afhøring, at Murdoch direkte havde bedrevet lobbyarbejde om »mediestof« over for ham under hans tid som premierminister. I stedet opridsede Tony Blair seks eksempler på, at han var gået op imod ønskerne fra grundlæggeren af News Corporations.

»Vi besluttede oftere imod, end vi favoriserede,« hævdede Tony Blair.

Ikke gudfar i ministertiden

Den tidligere Labour-leder fastholdt, at de udelukkende havde haft »et arbejdsrelateret samarbejde«, indtil han stoppede som premierminister i 2007. Først derefter var de blevet tættere, og Blair blev gudfar til Murdochs datter, Grace.

»Jeg ved godt, der har været en masse om, at jeg blev gudfar til et af hans børn. Jeg ville aldrig været blevet gudfar til hans børn på baggrund af mit forhold til ham under min tid som premierminister. Efter at jeg gik af, kom jeg til at kende ham og hans familie, og forholdet blev lettere og bedre.«

Blair tilføjede, at det var lettere at være venlig, efter at han var trådt tilbage som premierminister, fordi der ikke var »samme pres«. Samtidig havde de begge stor interesse for international politik.

Lance Price, tidligere Labour-presseofficer i Downing Street 10, har dog tidligere beskrevet Murdoch som det »24. medlem af ministerholdet« under tiden med Blair som premierminister.

Blair stillede et retorisk spørgsmål: »Siger jeg, at han ikke er en magtfuld mand i medieverdenen? Nej, selvfølgelig er han det, selvfølgelig er du opmærksom på, hvad hans holdninger er. Og derfor siger jeg, at en del af mit arbejde var at styre situationen for ikke at komme i en situation, hvor du skifter politik.«

»Jeg vil understrege meget stærkt, at vi styrede efter, hvad jeg virkelig tror på omkring Europa, og det var »The Sun« og »News of the World« ofte uenig med mig i.«

Sloges om Europa

Murdoch har haft stærke holdninger imod europæisk integration.

»Europa var den største ting, som han og jeg sloges om. Jeg troede på, hvad jeg gjorde. Jeg behøvede ikke ham eller andre til at fortælle mig, hvad jeg skulle gøre.«

Men Tony Blair blev under afhøringen forelagt, at Lance Price også har fortalt, at Blair aldrig ville ændre politik omkring Europa, før han først havde talt med Murdoch.

»Nej, vi ville aldrig give en forsikring til Murdoch eller nogen anden om, at vi ikke ville ændre politik uden deres tilladelse. Det er absurd,« sagde Blair og tilføjede:

»Når det er sagt, hvis vi skulle til at engagere os i en større ændring af politik på et område, som havde betydning for en særlig mediegruppe, ville vi sandsynligvis forsøge at bane vejen for det. Men jeg mener, det er følsomt, og der intet er i vejen med det.«

Blair indrømmede desuden, at han havde sendt en støtte-sms til Murdochs tidligere topchef i Storbritannien, Rebekah Brooks (også tidligere chefredaktør på »News of the World« og »The Sun«), umiddelbart efter, at hun trådte tilbage sidste sommer. De to var tætte i årevis. David Cameron var også ven med Rebekah Brooks, og han bliver senere afhørt under ed om sit tætte forhold til Murdoch-toppen.