Bladtegner: »Der er et budskab om tilgivelse, men det er ikke en kompromisløs tilgivelse«

Satirebladet Charlie Hebdo udkommer onsdag med en tegning af profeten Muhammed og tilgivende ord på forsiden. Det er overraskende, mener formanden for Danske Bladtegnere.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag udkommer det franske satireblad Charlie Hebdo på adskillige sprog og i et væsentligt større oplag end normalt.

På den grønne forside af onsdagens udgave ses profeten Muhammed med en hvid turban på hovedet og en tåre springende fra det ene øje. I hænderne holder han et skilt med teksten »Jeg er Charlie«.

Det er den sætning, som mennesker verden over har sagt, skrevet og delt på sociale medier igen og igen efter terrorangrebet mod Charlie Hebdo i sidste uge, der kostede 12 personer livet, herunder bladets chefredaktør og flere andre kendte satiretegnere.

En klummeskribent for Charlie Hebdo ved navn Zineb El Rhazoui siger til BBC, at forsidetegningens overskrift - »Alt er tilgivet« - er en besked til terrorister om, »at vi ikke kan hade dem«.

Zineb El Rhazoui var ikke selv på arbejde, da to fransk-algeriske brødre trængte ind på redaktionen og på kort tid slog ti medarbejdere på satirebladet, en livvagt og en betjent ihjel.

Hun understreger, at satirebladets ansatte er nødt til at tilgive og huske, at kampen mod terror ikke er en kamp mod mennesker, men mod en ideologi:

»Hvis de, som terroristerne dræbte, stadig var i live, ville de drikke en kop kaffe med dem og spørge dem, hvorfor de gjorde det.«

Ifølge formanden for Danske Bladtegnere, Lars Refn, viser forsidetegningen, at satirebladet ikke er gået på kompromis med sin egen linje efter angrebet. Samtidig er han dog ikke sikker på, at han helt forstår tegningen.

»Der er et budskab om tilgivelse, men det er ikke en kompromisløs tilgivelse, for de fortsætter jo ad deres egen sti,« siger han.

»Men det er meget i tråd med det, de hele tiden har gjort: Den dybe konflikt, der ligger i det franske samfund, den har Charlie Hebdo ikke i dén forstand prøvet at tale op, de har snarere anvist deres egen løsning på den i en afstandtagen til alle former for religion og en afstandtagen til knæfald for andre menneskers religiøse dogmer,« siger Lars Refn.

Han henviser til, at onsdagens forside ligner en forside, bladet tidligere har bragt, hvor en ikke-muslimsk tegner og en muslimsk mand omfavner hinanden i et dybt tungekys. Derfor er onsdagens forside helt i tråd med bladets tidligere forsider, mener han:

»Jeg synes også, den indeholder en vis form for tvetydighed, som måske på mange måder er meget typisk for Charlie Hebdo. Så jeg vil sige, at denne forside tyder på, at Charlie Hebdo lever.«

Spørgsmål: Er forsiden overraskende?

»Det er overraskende, at Charlie Hebdo er i stand til at tilgive efter det, der er foregået. Og jeg synes, det er lige så imponerende, at Charlie Hebdo formår at udstede en tilgivelse og i samme åndedrag en provokation,« siger Lars Refn.

Forsiden er lavet af en tegner på magasinet, der går under navnet Luz, og som formentlig alene er i live i dag, fordi han kom for sent på arbejde og derfor ikke deltog i det redaktionsmøde onsdag, hvor store dele af redaktionen blev dræbt.

Magasinet bliver trykt på 16 sprog i cirka tre millioner eksemplarer.

Forsiden på Charlie Hebdo, der officielt udkommer på onsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: AFP.