Blackwater skyder først – og mest

En fuld Blackwater-vagt skød en sikkerhedsvagt for den irakiske vicepræsident. Irakerens familie fik efterfølgende en lav erstatning. Ellers vil alle bare forsøge at blive skudt af os, lød argumentet.

Det omstridte sikkerhedsfirma Blackwater har på to år deltaget i 195 skudepisoder i Irak. Firmaets mænd griber til våben dobbelt så hyppigt som andre sikkerhedsvagter i Irak, og i 163 af tilfældene var det Blackwater, der skød først, skriver New York Times.

Blackwaters brug af våben er »hyppig og udbredt og med betydelige skader på personer og ejendom til følge,« skriver Repræsentanternes Hus i en ny rapport. Kongressen begyndte i aftes dansk tid en høring om Blackwater, der har 861 ansatte i Irak, og som har til opgave at beskytte amerikanske diplomater og politikere i Irak. Blackwater er for alvor kommet i vælten, efter at sikkerhedsvagter – eller lejesoldater, som kritikerne kalder dem – deltog i en skud-episode i Mansour-området i Bagdad. Irakisk politi har siden hævdet, at Blackwaters mænd skød uprovokeret ind i en stor menneskemængde og dræbte 20 og sårede endnu flere, og Iraks premierminister Maliki har kaldt episoden for »overlagt mord«, og han har krævet Blackwater ud af landet.

Men Mansour-striden er kun én af mange tvister, som Blackwater har været involveret i, afslører den nye rapport. Firmaet og det amerikanske udenrigsministerium har søgt at tysse mange af tvisterne ned, og kun undtagelsesvist er problemerne kommet op til overfladen. Som f.eks. sidste jul da en fuld Blackwater-sikkerhedsvagt var i klammeri med en irakisk sikkerhedsvagt, der var i Den Grønne Zone for at passe på Iraks vicepræsident. Vagten greb sin pistol og skød og dræbte irakeren, og derefter – for at undgå retsforfølgelse i Irak – blev han i løbet af 36 timer sendt hjem til USA.

Den amerikanske ambassade i Bagdad foreslog at betale den dræbte vagts familie 250.000 dollar, men i Washington nedlagde ministeriet veto. Som argumentet lød: »Så højt et beløb kan føre til episoder, hvor folk vil forsøge at blive dræbt af vores mænd blot for at kunne sikre deres familie økonomisk.« Erstatningen endte på 15.000 dollar. Siden 2005 har det amerikanske udenrigsministerium betalt Blackwater tæt på en mia. dollar for at passe på dets diplomater.