BLÅ BOG: Ekspert i Islands præsidenter kan blive Islands præsident

Guðni Jóhannesson, storfavorit til at blive valgt som præsident i Island, er fra en kendt håndboldfamilie.

Guðni Thorlacius Jóhanneson ser ud til at have opbakning fra næsten halvdelen af indbyggerne i Island forud for præsidentvalget. Scanpix/Halldor Kolbeins Fold sammen
Læs mere

Reykjavik. Her kan du læse en blå bog over favoritten til at blive Islands næste præsident:

* Navn: Guðni Thorlacius Jóhannesson

* Alder: 47 år

* Fødested: Reykjavik

* Søn af: Lærer og journalist Margrét Thorlacius og idrætslærer og håndboldtræner Jóhannes Sæmundsson.

Han har to brødre. Den ene, Patrekur Jóhannesson, er tidligere landsholdsspiller i håndbold og var med til OL i 1992. Han er nuværende landstræner for Østrig.

* Nationalitet: Islandsk

* Uddannelse: Bachelor i historie og statskundskab fra Warwick University i England i 1991 og cand.mag. i historie fra Islands Universitet i 1997. Desuden ph.d. i histore fra University of London i 2003.

* Karriere: Har tidligere undervist på Bifröst University i Island og University of London. I dag underviser han i historie ved Islands Universitet.

Hans forskningsfelt er moderne islandsk historie med særligt fokus på det islandske præsidentembede. Han optræder ofte som ekspert i islandske medier inden for dette felt. Han har desuden skrevet en biografi om den tidligere præsident Kristján Eldjárn

* Civilstand: Han er gift med canadieren Eliza Klein, som han har fire børn sammen med. Desuden har han en voksen datter fra et tidligere ægteskab.

Kilder: Icelandmonitor.com, mbl.is

/ritzau/