Bjørne-fødselsdag

Knut, Berlins berømte isbjørn, fylder et år. Han er blevet større, men charmen er i behold.

Han blev verdensberømt, straks han blev lukket udenfor i Berlins Zoo. I dag fylder Knut et år og må lære at leve med, at berømmelsen langsomt er for aftagende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sebastian Willnow/AFP

Der er ikke mange isbjørne, som har fået besøg af Leonardo DiCaprio og Tom Cruise og er blevet afbildet på forsiden af det internationale magasin Vanity Fair, fotograferet af Annie Leibovitz, der ellers kun interesserer sig for kunstnere og præsidenter. Knut er formentlig den eneste. I dag fylder han et år og fejres på sin bopæl, zoologisk have i Berlin.

Knut ser ikke anderledes ud end andre isbjørneunger, men han blev et verdensnavn, fordi han har, hvad amerikanerne kalder star quality. Han var den første isbjørn født i Berlin i mere end tredive år. Han kom ikke alene, men med en tvillingebror, der døde kort efter. Knut, derimod, overlevede. Hans mor ville ikke vide af ham. Han blev lagt i en kuvøse de første 44 dage og overvåget døgnet rundt af en dyrepasser, Thomas Dörflein. Da Knut vejede ni kilo (ved fødslen var det 810 gram), blev han præsenteret for offentligheden. Det var i marts. Siden har han været berømt.

Alles kæledægge
Straks efter sin første optræden, der kun var for medierne, begyndte en publikumsstorm, der var så voldsom, at zoo måtte begrænse mødet med Knut til nogle timer om formiddagen og eftermiddagen med en pause ind imellem, hvor bjørnen kunne tage en lur. Tusindvis af mennesker stod i kø ved havens indgang og igen foran det område, hvor stjernen gav audiens, oftest med Dörflein. Tilskuerne fik adgang i hold, sikkerhedsfolk skulle sørge for ro og orden, og Knut levede til fulde op til forventningerne.

Med sin leg og sine tilsyneladende menneskelige udtryk charmerede han selv stenhjerter. Han fik sit eget TV-show, journalister og fotografer dystede om at komme først med nyheder om hans udvikling. Han blev adopteret af Tysklands miljøminister, og Leibovitz tog sit billede af ham, fordi han skulle illustrere et særnummer af Vanity Fair om klimaforandringer.

Knut er stadig charmerende, skønt hans vægt nu er over hundrede kilo. Dörflein, som han betragtede som en far, må ikke længere være sammen med ham. Knut kunne komme i tanke om, at han er et rovdyr. Hans motorik er mere moden, om end stadig ikke voksen. Han kan få timer til at gå med at fiske grøntsager op fra en sø i den udendørs indhegning, men han tiltrækker ikke de samme menneskemængder som for et halvt år siden. Et halvt hundrede mennesker en søndag eftermiddag er, hvad det kan blive til.

Knut forlader Berlin
I løbet af det kommende år afgøres det, hvor Knut skal flytte hen, for han kan ikke blive i Berlin, dels på grund af pladsforholdene, dels fordi en zoo i Neumünster har ret til at få ham ifølge en gammel aftale. For Berlin har Knut allerede betydet pæne ekstraindtægter. Antallet af besøgende er eksploderet, og en række merkantile aftaler har bragt yderligere penge. Alene en udgave af Knut som skumdyr med hindbærsmag, lanceret af Haribo, har indbragt haven 40.000 euro (300.000 kr.).

På fødselsdagen får han en iskage med frosne lækkerier af zoodirektøren, og sin livret, croissanter, af Dörflein.

Om et år er han formentlig væk, og moderen menes at være gravid igen, så der på ny kan komme isbjørneunger i hovedstaden. Men det bliver aldrig det samme. Knut er noget særligt. Sådan er det at være stjerne. Det virker, som om han ved det.