Bizart familiedrama udløser regeringskrise i Tjekkiet: Har premierministeren fået sin egen søn bortført til Krim?

Korruptionsanklager mod premierminister Andrej Babis udløser store demonstrationer i Tjekkiet. Nu truer mistillidsafsteming i parlamentet på fredag

Regeringskrise truer i Tjekkiet. I lørdags gik over 20.000 på gaden i Prag, hvor de opfordrede premierministeren Andrej Babis til at træde tilbage. Premierministeren beskyldes for at have modtaget ulovlig statstøtte. I sidste uge udviklede sagen sig til et bizart familiedrama. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAL CIZEK / AFP / scanpix

Det er bestemt ikke hverdagskost, at en EU-regeringschef må nøjes med at markere en nationaldag om natten. Men det skete i weekenden i Tjekkiet, hvor landets premierminister Andrej Babis, der anklages for ulovlig statsstøtte, kun turde at markere 29 året for »fløjlsrevolutionen« i mørke. Den fredelige »fløjlsrevolution« med Vaclav Havel i spidsen satte i 1989 punktum for kommunismen i det daværende Tjekkoslovakiet.

Har premierministeren i Tjekkiet virkelig fået bortført sin egen søn? Det hævder i hvert fald sønnen, og det var en af årsagerne til, at så mange tjekker lørdag gik på gaden og demonstrerede imod premierminister Babis. Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID W CERNY / Reuters / scanpix.

»Storkereden«

Sagen, der for alvor har fået tjekkerne på gaden, går under betegnelsen »storkereden«. I 2008 modtog oligarken Andrej Babis, der ifølge tjekkiske medier er god for mellem 4 og 5 mia euro, uberettiget statsstøtte fra EU til at opføre luksus-hotellet »Storkereden« syd for Prag.

For at få støtten på 2 mio euro til små og mellemstore virksomheder sørgede Babis - ifølge anklagerne - for at få sin søn og datter af første ægteskab til at stå som støttemodtagere. Få år efter blev »Storkereden« dog overført til Babis' forretningsimperium. Premierministeren nægter sig skyldig.

Familiedrama for åbent tæppe

Én ting er anklager om snyd med EU-midler; noget ganske andet er, at Babis nu også er mistænkt for at have fået kidnappet sin egen søn - vel at mærke af sønnen selv. Efter at været forsvundet i flere måneder dukkede Andrej Babis, Jr. (35 år) i sidste uge op i Geneve.

For snurrende kameraer fortalte han, at han ikke havde kunne give vidneudsagn om »Storkereden«, fordi hans fars ansatte havde givet ham et ultimatum: Enten bliver du sendt til behandling i den lukkede psykiatri, eller så tager du på lang ferie - til Krim.

Sat over for dette valg, foretrak Andrej Babis Jr. Krim. Men faderens chauffør, hvis konen er psykiater og på det tidspunkt også medlem af Parlamentet for Babis' ANO-parti, udstedte alligevel for en sikkerheds skyld diagnosen skizofreni - og det på trods af, at Babis Jr. indtil for nyligt var pilot og fløj Boing 737.

Andrej Babis, der ifølge tjekkiske medier er god for 4-5 mia euro, kom til magten i december 2017. Før det havde han blandt andet været finansminister. Fold sammen
Læs mere
Foto: Piroschka Van De Wouw / Reuters / scanpix.

Babis til Geneve

Efter natte-seancen i Prag på den nationale helligdag i weekenden fløj Babis til Geneve for at besøge sin søn. Efter besøget fastholdt han - og hans ex-kone - at sønnen var skizofren, og at de var udsat for en »skandaløs kampagne« i medierne.

Politisk krise

Efter at sønnen trådte frem i sidste uge har et flertal i det tjekkiske Overhus, Senatet, allerede opfordret Babis til at træde tilbage. På fredag skal Babis forsøge at overleve et mistillidsvotum  i Parlamentet. Meget afhænger her af, hvad Babis' lille koalitionspartner, socialdemokraterne, stemmer.

Landets præsident Milos Zeman er imidlertid klar til at holde hånden over premierministeren og vil i tilfælde af et mistillidsvotum anmode ham om at danne en ny regering.

Jiri Pehe, analytiker, New York Universitetet i Prag

»Tidligere kunne Babis sige, at det hele var et komplot mod ham, og at han ikke havde gjort noget forkert. Men nu er der en video, der gør sagen høj-emotionel. Selv hvis tjekkerne ikke tror på sønnen, kan de se, at der er noget rivende galt i premierminsterens familie«


Svækket premierminister

Uanset hvad vil Babis, ifølge Jiri Pehe fra New York Universitetet i Prag, dog komme svækket ud af krisen. Til avisen Guardian udtaler han: »Tidligere kunne Babis sige, at det hele var et komplot mod ham, og at han ikke havde gjort noget forkert. Men nu er der en video, der gør sagen høj-emotionel. Selv hvis tjekkerne ikke tror på sønnen, kan de se, at der er noget rivende galt i premierminsterens familie.«