Biskop tordner mod Sverigedemokraterna

Det indvandrerkritiske parti Sverigedemokraterna udvandrede fra Riksdags-gudstjeneste, da biskop prædikede mod fremmedfjendskhed.

Jimmie Akesson sverigedemokraternes leder ankommer til Riksdagens åbning i traditionel folkedragt. Fold sammen
Læs mere
Foto: SCANPIX SWEDEN

Kort tid inden den nye svenske regering skal præsenteres for offentligheden, er der drama i svensk politik. Sverigedemokraterna udvandrede mandag fra en gudstjeneste, der var en del af optakten til Riksdagens åbning.

Biskop Eva Brunne talte i sin prædiken om racisme og fremmedfjendskhed. Det blev for meget for partiformand Jimmie Åkesson og de andre sverigedemokrater.

- Det var et tydeligt angreb på os, siger han og henviser til en række demonstrationer på Sergels Torg mod Sverigedemokraterna, som blev nævnt i biskoppens tale.

- Der råbte man, at jeg skulle udvises, siger Åkesson ifølge nyhedsbureauet TT.

Brunnes tale havde ganske tydeligt referencer til det faktum, at svenskerne har fået et indvandrerkritisk parti i Riksdagen.

- Den racisme som siger, at du ikke er lige så meget værd som mig, at du ikke har samme rettigheder som mig, ikke fortjener et liv i frihed og af den ene grund, at vi er født i forskellige dele af vores verden - det er ikke værdigt for et demokrati som vores at gøre forskel på mennesker, siger Brunne.

Jimmie Åkesson siger, at Sverigedemokraterna stadig vil deltage i de resterende begivenheder i forbindelse med Riksdagens åbning.

- Det vi gjorde i kirken var meget spontant. Jeg er meget overrasket over biskoppens tale, og jeg endda været kirkepolitisk aktiv i meget lang tid, siger han.

Flere borgerlige partiledere tager skarpt afstand fra Sverigedemokraternas udvandring.

/ritzau/