bin Ladens hus var kommandocenter

Den dræbte terrorleder deltog aktivt i al-Qaedas operationer, siger amerikanske efterretningskilder efter offentliggørelsen af fem videofilm fundet i Osama bin Ladens hjem.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det hus, som amerikanske kommandosoldater for en uge siden stormede i Pakistan, var udstyret som et aktivt kommando- og kontrolcenter, og terrorleder Osama bin Laden, som blev dræbt ved angrebet, deltog aktivt og var ikke blot den strategiske tænker.

Det siger amerikanske efterretningskilder, efter at USA lørdag aften frigav en række videofilm af den dræbte al-Qaeda-leder. De mange oplysninger, som blev indsamlet i den store villa i Abbottabad, betrages som det største efterretningsfund, der nogen sinde er gjort hos en enkelt terrorist.

Aktiv i planlægningen

»Huset i Abbottabad var et aktivt kommando- og kontrolcenter for al-Qaedas topchef, og det står klart, at han ikke blot var den strategiske tænker for gruppen. Han var aktiv i planlægningen af operationerne og i at træffe taktiske beslutninger,« siger en anonym efterretningskilde til nyhedsbureauet Reuters.

De fem videofilm, som USA har frigivet, er alle uden lyd. Den har efterretningstjenesten fjernet med henvisning til, at man ikke ønsker at viderebringe bin Ladens propaganda. Den ene film viser Osama bin Laden, der med fjernbetjeningen i hånden og indpakket i et tæppe rokker frem og tilbage, mens han zapper rundt blandt TV-kanaler for at høre sig selv omtalt. På andre film ser man ham indstudere sine taler, og man kan se, at hans skæg er farvet sort.

I Pakistan i over syv år

En pakistansk talsmand siger, at bin Laden kan have boet i over syv år i Pakistan, før kommandosoldaterne fra Navy SEALS fandt og skød ham.

Ifølge en af bin Ladens koner har familien boet i fem år i Abbottabad.

Soldaterne tog en række ting med sig fra huset ud over bin Ladens lig, nemlig blandt andet en computerharddisk. Terrorlederens identitet blev bekræftet af dels en kvinde på stedet, dels ved ansigtsgenkendelse og ved at sammenligne den dræbtes DNA med familieprøver.