Bin Laden forlod gemmested før 11. september-angreb

Osama bin Laden forlod skjulestedet i Afghanistan inden angrebene den 11. september 2001. Han forventede op mod 1500 dødsofre, ikke det dobbelte, siger livvagt.

Foto: As-Sahab / AFP

Osama bin Laden, lederen af terrornetværket al-Qaeda, havde nok en fornemmelse af, at USA ville gengælde angrebene den 11. september 2001, så han forlod sit skjulested i bjergene nær Kandahar i Afghanistan allerede før den skelsættende dato.

Det er kommet frem under en indledende retlig høring i sagen om bin Ladens tidligere chauffør og livvagt Salim Ahmed Hamdan, der finder sted på den amerikanske Guantánamo-flådebase i Cuba.

Hamdan sagde også, at bin Laden havde regnet med, at op mod 1500 mennesker ville miste livet, når terrorister kaprede passagerfly og styrede dem som flyvende bomber ind i World Trade Center i New York. Det faktiske dødstal nærmede sig det dobbelte, hvilket glædede al-Qaeda-lederen.

Anklageren sagde i sine afsluttende bemærkninger under høringen sent torsdag, at Hamdan var en betroet medarbejder hos bin Laden, og at han derfor bør retsforfølges for krigsforbrydelser ved en militærdomstol.

Men forsvareren indvendte, at Hamdan var en civilperson og derfor bør behandles som krigsfange i henhold til Génève-konventionerne.

Høringen skal fastslå, om der kan indledes en egentlig retssag imod Salim Ahmed Hamdan ved en af de militærdomstole, som Kongressen i USA etablerede i 2006 som led i præsident George W. Bushs såkaldte krig mod international terror.

/ritzau/