Bin Laden-drab øger Obamas popularitet

Før weekenden var han i knibe popularitetsmæssigt. Nu ser fire ud af ti amerikanere mere positivt på Præsident Obamas lederevner. Årsag: Bin Laden-drabet.

Fra The Situation Room, hvor de amerikanske spacialstyrker følges intenst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pete Souza / WHITE HOUSE HANDOUT

”Det er sådan, du vil have, at din præsident ser ud”, skrev det amerikanske, Obama-venlige magasin Slate i går.  

Lørdag var historien om Præsident Obama ellers, at hans ”approval-rate” – antallet af amerikanere, der var tilfredse med hans indsats – var lavere end nogensinde.

Men søndag blev USA's fjende nummer ét, al-Qaeda-leder Osama bin Laden, dræbt af specialstyrker på ordre fra Obama.

Nu viser en frisk måling fra analyseinstituttet Pew og Washington Post, at præsidentens "tilfredshedsrate" er på det højeste niveau siden 2009. 56 pct. af amerikanerne er tilfredse med præsidentens embedsførsel, en stigning på 9 procentpoint siden april.

En anden helt ny meningsmåling fra nyhedsbureauet Reuters viser, at 39 pct. af amerikanerne ser mere positivt på præsidentens lederevner. Og 42 pct. oplyser, at de har et mere positivt syn på Obamas håndtering af ”krigen mod terror”. Begge dele efter 1. majs succesfulde anslag mod al-Qaeda-lederens hemmelige residens i Pakistan.

Obama har tidligere fået kritik for ikke at være stærk og ”høge-agtig” nok i udenrigspolitikken og omkring den nationale sikkerhed, ligesom han er bekrevet som "ubeslutsom" omkring uroen og overgrebene på civilbefolkningen i Mellemøstens diktaturer, skriver Reuters.

Men i meningsmålingen siger 32 pct. nu, at Obama fortjener den største ære for angrebet på bin Laden, mens 13 pct. mener, at succesen skal tilskrives den tidligere præsident, George W. Bush, der bl.a. indledte krigen i Afghanistan.

Pew/Washington Post's måling viser endda, at hele 69 pct. af amerikanerne generelt er tilfredse med Obamas håndtering af "terrortruslen", som det hedder i målingen.

Stadig udfordring på økonomien

Træerne vokser dog ikke ind i himlen for Obama. Den dårlige økonomi, der bl.a. manifesterer sig i høje benzinpriser i USA, er den vigtigste dagsorden på den hjemlige politiske dagsorden. Og her klarer Obama sig ikke overbevisende. Kun 40 pct. er tilfredse med Obamas præsident-evner på dette område.