Bimlende Hitler-klokke deler tysk landsby

Lyden af en kirkeklokke med hagekors vækker ubehag i den tyske landsby Herxheim am Berg. Men byens borgmester afviser vrede borgeres krav om at fjerne ’Hitler-klokken’

Flere indbyggere i den tyske landsby er rasende over ’Hitler-klokke’ i det lokale kirketårn, men byens borgmester afviser protesterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER

BERLIN: Hvem ringer klokkerne for, spurgte den amerikanske forfatter Ernest Hemingway som bekendt. Stiller man samme spørgsmål til indbyggerne i den tyske landsby Herxheim am Berg, er svaret klart: Klokkerne i landsbykirken bimler nemlig hver uge for den nazistiske diktator Adolf Hitler.

Sådan lyder i hvert fald opråbet fra en gruppe bekymrede borgere, der kræver politisk indgriben over for en omstridt kirkeklokke i byens kirketårn.

Den såkaldte ’Hitlerklokke’ er støbt i bronze og har runget fra kirketårnet i Herxheim siden 1934, da overbeviste nazister et år efter Hitlers magtovertagelse installerede klokken med påskriften »Alt for fædrelandet. Adolf Hitler«. Under indskriften er klokken prydet af et indgraveret hagekors.

Nu kræver flere kritikere, at byen fjerner klokken fra kirketårnet. For den pensionerede spillelærerinde Sigrid Peters, der i en årrække har trådt til som vikarierende organist i kirken i Herxheim am Berg, er det særligt problematisk, at klokken stadig er i brug.

»Klokken burde blive fjernet«, siger Peters til den regionale avis Die Rheinpfalz og henviser ved samme lejlighed til et utal af brudepar, der intetanende har ladet sig vie til lyden af Hitler-klokkens toner.

»Det går ikke, at spædbørn bliver døbt, og så ringer der en klokke med påskriften ’Alt for fædrelandet’«. Som det mindste burde klokken, der som historisk objekt er erklæret bevaringsværdig, være forsynet med en mindetavle, der redegør for klokkens fortid, mener Peters.

Politisk misbrug

Byens lokale gejstlige autoritet er dog mindre kompromisløs. »Det er ærgerligt for alle, at man også har misbrugt kirkeklokker politisk«, siger kirkens præst, Helmut Meinhardt, til Stern.
»Men set fra menighedens synspunkt ville jeg ikke sige, at vi ikke længere må bruge klokken.

Heller ikke på rådhuset i Herxheim am Berg er der stemning for at fjerne Hitler-klokken fra kirketårnet. Borgmester Ronald Becker betragter den omstridte klokke som et vidnesbyrd om Tysklands mørkeste fortid, men han henviser samtidig til, at klokkens toner er nøje afstemt med kirkens øvrige klokkespil, hvorfor det ville være både en bekostelig og kompliceret affære at erstatte den med en klokke uden en belastet fortid.

»Hvis noget fungerer godt, hvorfor skulle man så ændre det«, siger Ronald Becker ifølge ugemagasinet Stern.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland