Billedet var falsk: Putin-tro TV-kanal gjort til grin

Russisk TV brændte fingrene på billedmanipulation af USAs ambassadør. I begge lande hvæsser diplomater kniven på de sociale medier.

Billedet øverst til venstre er den uforfalskede forevigelse af USAs ambassadør i Rusland, John Tefft, da han for flere måneder siden deltog i en mindebegivenhed for den dræbte oppositionspolitiker Boris Nemtsov i Moskva. Ved siden af ser vi Ren-TVs manipulation, som endte med at give diplomatisk bagslag og anledning til talrige karrikaturer, hvor ambassadøren eksempelvis er en tur på månen og til hockeykamp. Fold sammen
Læs mere

Det lignede den perfekte storm. I en forstad til Moskva var Ruslands opposition samlet til demonstration mod Vladimir Putin og hans snart 16 år lange styre. Og hvem stod så der i mængden? Ingen ringere end Washingtons udsending, USAs ambassadør, John Tefft. Han forsøgte at skjule sig i mængden og svarede undvigende, når han blev spurgt, hvad han lavede dér, hævdede flere Putin-tro medier.

Hele scenen var en kærkommen illustration af en af de statslige TV-kanalers yndlingsfortællinger: At den russiske præsidents modstandere – herunder oppositionslederen Aleksej Navalnyj – er usle landsforrædere i amerikanernes sold.

»USA kontrollerer nu åbenlyst oppositionens betalte arrangementer. Se bare, hvem Navalnyj arbejder for,« skrev en bruger på Twitter, da TV-kanalen Ren-TV bragte et foto af ambassadøren i forstaden.

Der var bare det lille problem, at stormen var næret af en løgn. Den amerikanske ambassadør havde slet ikke været på stedet, og fotografiet var en temmelig sølle billedmanipulation. Billedet af Tefft stammede fra en mange måneder gammel mindebegivenhed nær den bro i Moskva, hvor oppositionspolitikeren Boris Nemtsov var blevet skudt og dræbt. Men nu var diplomatens ansigt blevet klistret oven på et billede af en helt anden folkemængde i en Moskva-forstad.

Det var russiske bloggere, der udstillede fupnummeret ved at rundsende originalen og det manipulerede billede side om side. Til stor morskab for mange. Én blogger kopierede straks John Tefft ind på sit bryllupsbillede, mens en anden placerede ambassadøren midt i en demonstration bestående af katte.

Interview på månen

Også den amerikanske ambassade hoppede med på spøgen. »Ambassadør Tefft tilbragte dagen i går hjemme hos sig selv. Men takket være Photoshop kan han være hvorsomhelst,« skrev ambassaden og vedlagde et billede af Tefft, der nu gav et interview på Månen.

Den spidse replik på russisk blev snart spredt langt flere gange på Twitter end den oprindelige nyhed, som TV-stationen til sidst måtte dementere.

Det er ikke første gang, at de Kreml-tro medier tages i at sprede falske billeder og videooptagelser. Men eksemplet viser også, hvordan diplomatgerningen har indrettet sig efter de hastige medier, hvor både løgn og sandhed kan gå viralt på et øjeblik.

»Diplomatisk trolling«

I sidste uge sad nogen på den russiske ambassade i London klar ved tasterne, da den britiske premierminister, David Cameron, kaldte Labour-partiet under dets nye leder, Jeremy Corbyn, for en »trussel« mod Storbritannien.

»Forestil dig overskrifterne, hvis den russiske præsident kaldte et ledende oppositionsparti for en trussel mod den nationale sikkerhed,« skrev ambassaden.

Det pip blev delt over 11.000 gange. Det udløste også et hav af lige så syrlige modsvar. »I det mindste får David Cameron ikke Corbyn skudt på Westminster Bridge,« lød et.

»Diplomatisk trolling« har Daniel W. Drezner, professor ved amerikanske Fletcher School of Law and Diplomacy, døbt Twitters hektiske megafon-diplomati. Udtrykket stammer fra de internet-debattører, såkaldte internet-trolde, hvis mål er provokationen i sig selv. For også diplomater ved, at en fyndig sviner giver point på de sociale medier. Og så må man tage med, at voksenmobningen kan være svært skadelig, når aftaler skal skrues sammen ude i virkeligheden. Som da amerikanske senatorer provokerede den iranske udenrigsminister til tasterne midt under atomforhandlingerne ved at tweete, at han var en »kujon«, skriver professor Drezner i Washington Post.

I Rusland spilles rollen som Putins stjerneprovokatør af Dmitrij Rogosin, vicepremierminister med ansvar for landets militærindustri. Senest lagde han sig ud med store dele af Japan, da han opfordrede landets politikere til at begå rituelt selvmord i stedet for at kritisere et besøg på en omstridt øgruppe. I forsommeren meddelte han henkastet de arktiske stater, herunder Danmark og Grønland, at »kampvogne ikke behøver visum«.

Rogosins yndlingsoffer er imidlertid Barack Obama. Den amerikanske præsident er en tøsedreng, fordi han har ladet sig fotografere med en puddel, mens Putin mandigt poserer med en leopard, skrev Rogosin i et tweet, der blev delt 3.500 gange midt under krigen i Ukraine.

»Jeg ville være lidt nervøs, hvis mine militærfolk tweetede den slags,« svarede USAs tidligere ambassadør i Rusland, Michael McFaul.