Billedet, der nu går verden rundt: Tavs og stille står hun - uden at vige

Et billede af en ukendt sort kvinde, der helt roligt - nærmest stoisk - står og afventer to hvide politibetjente, er blevet et stærkt symbol på raceurolighederne i USA.

En ukendt kvindelig demonstrant blev fanget i dette billede, han hun på stilfærdig vis protesterede foran to amerikanske politibejtente under »Black Lives Matters«-demonstrationen i Baton Rouge, Louisiana, 9. juli. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN BACHMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der står hun. Helt stille og rank, uden at vige. Helt uden forsvar, blot iført en sommerkjole, der blafrer sagte i vinden.

Roen i hende står i skærende kontrast til den uro, der er omkring hende. For på hver sin side er to amerikanske politibetjente på vej frem mod den kvindelige, sorte demonstrant. De er pakket ind fra top til tå i tæt panser og tungt bevæbnet.

Scenen er fra »Black Lives Matters«-demonstrationen i Baton Rouge, Louisiana, i lørdags, og er blevet indfanget på et foto taget af Reuters-fotografen Jonathan Bachman.

Det bliver i øjeblikket delt og beskrevet verden over, fordi det af flere bliver udlagt som et symbol på raceurolighederne i USA.

Demonstrationen i Baton Rouge lørdag var en blandt flere »Black Lives Matters«-demonstrationer mod politivold rettet mod sorte amerikanere. De mange demonstrationer kommer som en direkte konsekvens af, at amerikansk politi på under et døgn dræbte to sorte mænd i sidste uge

To drab på et døgn

Det første drab skete i netop Baton rouge, hvor den 37-årige afroamerikaner Alton Sterling blev skudt af to hvide betjente. Dagen efter blev også 32-årige Philando Castile skudt i Falcon Heights i Minnesota. Han døde efterfølgende af sine skudsår.

De to drab har igen fået diskussionen om racediskriminering og sorte borgeres rettigheder til at blusse op i USA, og demonstrationerne blev derfor stablet på benene i flere byer.

Det var også tilfældet i Dallas, hvor demonstrationen i torsdags udviklede sig til et skuddrama. Den 25-årige Micah Johnson så sit snit til at »betale tilbage« ved at skyde og dræbe fem politibetjente og såre yderligere syv.

Han blev efterfølgende selv dræbt af en bombe-robot, men nåede forinden at fortælle de amerikanske myndigheder, at han bevidst var gået efter »hvide politibetjente«.

Den ukendte kvinde blev anholdt

Demonstrationen i Baton Rouge, som den ukendte kvinde på billedet deltog i, forløb - heldigvis - langt fra så voldsomt som demonstrationen i Dallas.

Alligevel var det dog ikke helt stilfærdigt. For 100 personer, heriblandt kvinden, blev anholdt i løbet af eventen.

Ifølge Huffington Post blev den ellers så rolige kvinde anholdt, fordi hun nægtede at forlade en motorvej.

Anholdelsen foregik på rolig vis, har Reuters-fotograf Jonathan Bachman efterfølgende fortalt mediet.

Kvinden blev løsladt igen søndag aften.