Billedet, der kan koste Phelps guldet

En medvirken i en taskereklame kan koste Michael Phelps de medaljer, han tilkæmpede sig under årets OL. Timing synes at være problemet.

Reklamefotoet her kan ende med at koste svømmestjernen dyrt på grund af tasken ved siden af badekarret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reklame/Louis Vuitton

Med sine i alt 22 OL-medaljer - heraf 18 af guld - er svømmeren Michael Phelps den atlet i historien, der har vundet flest medaljer ved De Olympiske Lege.

Men nu kan han være i klemme i en speciel paragraf i OL's regelsæt. Problemet er to reklamefotografier.

13. august dukkede et billede af den 27-årige amerikanske svømmer liggende i et badekar op. Ved siden af badekarret står en Louis Vuitton-taske. Og det er det, der er problemet, skriver bt.dk. Billedet, der er taget af den verdensberømte fotograf Annie Leibovitz, er nemlig en reklame for modehuset.

Samtidig dukkede der også et andet billede op: Phelps siddende i en sofa (også med en Louis Vuitton-taske for fødderne) sammen med den sovjetiske OL-legende, den tidligere gymnast 77-årige Larissa Latynina. Heller ikke det billede var tilfældigt. Der var også tale om et reklamefotografi for modehuset.

Men Den Olympiske Komité (IOC) har helt klare regler for, hvordan atleterne må reklamere. I en måned omkring OL - ved det netop overståede OL i London var perioden fra den 18. juli til den 15. august - er det ikke tilladt at vise sig i reklamesammenhæng.

Overtrædelse af reglerne kan betyde, at man kan få inddraget de placeringer - og eventuelle medaljer - man måtte have kæmpet sig til under legene. Det fremgår klart af IOC's Rule 40 Guidelines.

Phelps' lejr afviser, at de på nogen som helst måde har haft noget at gøre med tidspunktet billederne er kommet ud på. Der er tale om læk, siger de.

- De billeder var hverken revideret eller godkendt, så simpelt er det. En atlet kan ikke styre den slags. Ligesom du heller ikke kan garantere, at der aldrig er nogen, der bryder ind i dit hus, siger svømmerens agent, Peter Carlisle, til nyhedsbureauet AP.

IOC har endnu ikke diskuteret Phelps-sagen.