Billedet, der går verden rundt: Her er historien bag det ikoniske foto

Et billede af en forsvarsløs mørk kvinde, der står foran politibetjente i fuld udrustning, er gået verden rundt. Det er for mange blevet symbol på kampen for sortes rettigheder i USA.

Det ikoniske billede, der er blevet symbol på kampen for sortes rettigheder i USA, er taget af Reuters-fotografen Jonathan Bachman ved en »Black Lives Matters«-demonstration i Baton Rouge, Louisiana. I netop Baton Rouge blev en mand dræbt af en hvid politibetjent i sidste uge. Under et døgn efter blev en anden sort mand dræbt af politiet et andet sted i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN BACHMAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En ukendt, sort kvinde blev mandag symbolet på den kamp for sortes rettigheder i USA.

Det skete efter, at Reuters' fotograf Jonathan Bachman fangede et nu ikonisk billede af kvinden ved en »Black Lives Matters«-demonstration i Baton Rouge, Louisiana, lørdag.

Roligt stillede hun sig op: Plantede solidt fødderne i asfalten, og stod så - fuldstændig forsvarsløs og helt uden at vige i forreste geled. Blot iført en flagrende kjole og med armene foldet foran sig som eneste beskyttelse.

Foran hende stod en mur af politibetjente fra Louisiana State Police i tæt formation. To af betjentene var dog, da billedet blev taget på vej i - hvad der ligner - fuld fart frem mod kvinden. De var begge i fuld udrustning, og lignede snarere mænd på vej i krig end på vej til at pacificere demonstranter.

Sygeplejerske og mor

Siden er billedet gået verden rundt, og den frygtløse, mystiske kvinde er nu omsider blevet identificeret.

Kvinden er den 28-årige Ieshia Evans, der er mor til en søn på fem år, og som til dagligt arbejder som sygeplejerske i Brooklyn, New York. Det skriver flere amerikanske medier.

I forbindelse med demonstrationen, der ifølge Daily Mail var Ieshia Evans første nogensinde, blev hun arresteret af politiet, fordi hun nægtede at forlade det område på motorvejen, hvor hun sammen med en stor gruppe demonstranter ulovligt opholdt sig.

I en besked på Facebook skriver Ieshia Evans angiveligt:

»Jeg har bare brug for, at I ved det. Jeg sætter pris på hilsnerne og kærligheden, men det her er Guds værk. Jeg er et redskab! Ære den højeste! Jeg er glad for, at jeg er i live og i sikkerhed. Og for ikke at have været vidne til at nogen er kommet til skade.«

Det er ifølge flere amerikanske medier venner og familie til Ieshia Evans, der har genkendt hende på billedet.

»Hun sagde ingenting«

Optrinnet fandt sted først på dagen under demonstrationen, mens politiet var i færd med at fjerne demonstranter fra området på motorvejen. Over 100 personer blev anholdt i forbindelse med episoden - heriblandt altså billedets hovedperson.

Arrestationen var ifølge Jonathan Bachman, der indfangede optrinnet på billedet, på ingen måde voldeligt.

»Det skete hurtigt, men jeg vidste øjeblikkeligt, at hun ikke ville flytte sig, og det så ud som om, hun fremturede et synspunkt. For mig virkede det som om (hun sagde, red.): I bliver nødt til at komme og hente mig. Og jeg tænkte, det virkede som en god lejlighed til at stille sig i position og skyde et billede, bare fordi hun stod der i sin kjole og de to politibetjente stod overfor i fuld udrustning,« fortæller fotografen til Huffington Post.

Han var egentlig i gang med at fotografere de demonstranter, der mere direkte konfronterede politiet, da han så sig over skulderen og fik øje på den rolige kvinde, og skyndte sig at rette opmærksomheden mod hende.

»Hun sagde ingenting. Hun gjorde ikke modstand, og politiet var derfor ikke nødsaget til at trække hende væk,« sagde Jonathan Bachman, der med det samme vidste, at han havde fanget noget essentielt og derfor sendte billedet af kvinden og betjentene tilbage til sin redaktion som det første af en lang stribe billeder fra dagen.

To sorte mænd dræbt på et døgn

»Black Lives Matters«-demonstrationerne har fundet sted i flere byer rundt om i USA som en direkte reaktion på, at to sorte mænd i sidste uge på under et døgn blev dræbt af amerikansk politi.

Det første drab skete i netop Baton Rouge, hvor den 37-årige afroamerikaner Alton Sterling blev skudt af to hvide betjente. Dagen efter blev også 32-årige Philando Castile skudt i Falcon Heights i Minnesota. Han døde efterfølgende af sine skudsår.

I Dallas, Texas, så den 25-årige Micah Johnson sit snit til at »betale tilbage« ved »Black Lives Matters«-demonstrationen torsdag. Han skød og dræbte fem politibetjente og såre yderligere syv under demonstrationen i byen. Johnson blev selv dræbt efterfølgende, men fortalte inden sin død, at hans mål havde været at ramme »hvide politibetjente«.

Foruden Ieshia Evans navn, figurerer 101 navne på den liste, som politiet i Baton Rouge har nedfældet med de personer, der blev anholdt under demonstrationen. Ieshia Evans blev løsladt søndag aften.