Billederne der rystede Hongkong

Århundredets sex-skandale har ramt Hongkong og flere af byens og Kinas hotteste berømtheder. Hovedpersonen meddelte i sidste uge på en pressekonference, at han standser sin karriere.

Det er den største sladderhistorie nogensinde i Hongkong. Her kalder man sagen for »Affæren om sex-billederne«.

En af byens største berømtheder med en enorm fanskare blandt især yngre piger er kommet i vanskeligheder. Hundreder af hans private fotografier er dukket op på internettet. Og det er ikke uskyldige feriebilleder, der er tale om. Det er nøgenfotos. Privat porno,om man vil. Med omkring ti kvinder, der er nogle af Hongkongs helt store popstjerner, fotomodeller og skuespillere.

Det starter med et grynet billede, der dukker op på internettet i slutningen af januar. Man kan se to nøgne personer, der ligger i en seng. Det er ikke rigtigt til se, hvem der er på billedet, men det ligner Gillian Chung og Edison Chen.

Chen og de kvindelige stjerner
Edison Chen er 27 år, popsanger og skuespiller. En stjerne. En berømthed. Han er kendt i hele byen og for den sags skyld også i resten af Kina og på Taiwan. Og så er han sagens hovedperson.

Gillian Chung er også 27 år. Hun er en anden af byens stjerner. Skuespiller og sanger i pigegruppen Twins. Hun kommer fra Hongkong, hvor hun bor sammen med sin lille­søster.

Billedet viser altså to af byens helt store berømtheder. Der er sammen. Der ligger nøgne i en seng. Uden at skjule noget som helst. Der skal ikke megen fantasi til at forestille sig, hvor hurtigt billedet spreder sig på internettet.

Er det virkelig de to berømtheder, man kan se på billedet? Er det ægte? Det spørgsmål bliver diskuteret heftigt i utallige fora. Nogle mener, at billedet er en forfalskning. Det er de to berømtheders hoveder, der er blevet sat oven på et par nøgne kroppe. Andre mener, at den er god nok. Billedet er ægte. Det er uskarpt og grynet, og den dårlige kvalitet er svær at efterligne i Photo­shop. Billedet og diskussionerne breder sig så hurtigt, at advokaterne fra Edison Chens pladeselskab, Emperor Entertainment Group, går ind i sagen den 28. januar.

De anmelder sagen til politiet. Billedet er en forfalskning, og når de finder frem til den skyldige, vil han eller hun blive retsforfulgt.

De opfordrer også folk til at stoppe med at offentliggøre og videresende billedet. Det lytter folk ikke til. Faktisk tværtimod. Der dukker nemlig et nyt billede op.

Endnu en gang kan man se Edison Chen på billedet. Men nu er det en anden kvinde, der ligger ved siden af ham i sengen.

Denne gang er det den 28-årige Bobo Chan, der selvfølgelig også er en berømthed. Tidligere fotomodel, sanger og skuespiller i en række film og TV-serier.

Nu er der for alvor hældt godt med brændstof på sladdermaskinen, og internettet er nærmest ved at brænde sammen i Hongkong. Flere af de servere, der huser nogle af de mest populære fora, går simpelthen ned.

Den 29. januar lander historien i aviserne i Hongkong, hvor den ruller over de fleste af forsiderne.

Alle gode gange tre
I mellemtiden er der nu dukket et tredje nøgenbillede op, som viser endnu en af Hongkongs berømtheder. Denne gang er det den 27-årige Cecilia Cheung. Hun er – selvfølgelig – skuespiller og sanger. Hun er gift med Nicholas Tse, der også er 27 år og selvfølgelig også er en kendt skuespiller og sanger. Og som hun med al tydelighed ikke er sammen med på billedet.

Søndag skrev den Hongkong-baserede tabloidavis Pingguo Ribao, at politiet nu har fundet helt nye billeder. Og endda enkelte videofilm. Men ikke nok med det, der skal også være nye berømtheder på billederne. Der er altså kommet både nye navne og nye fotos i sagen.

Politiet taler nu om, at de på Edison Chens computer har fundet flere tusinde fotos og rendyrkede sexvideoer med mere end ti berømtheder.

Mens sagen fortsat giver de kinesiske myndigheder grå hår, er Edison Chens karriere i dag ødelagt – eller i hvert fald sat på stand by. Blandt andet har en bank pillet en række vejreklamer ned, som Edison Chen var med i, og Pepsi Cola har også standset samarbejdet med Chen.

Han er mildt sagt upopulær. Han har forsøgt at sige undskyld. Fordi han har svigtet som rollemodel over for sine fans. For den skade og smerte, som sagen har påført pigerne, deres familier og pårørende. I sidste uge meddelte han ved en pressekonference i Hongkong, at han har valgt at standse karrieren, hvorefter han med sine private bodyguards og under beskyttelse af politiet tog ud til lufthavnen for at flyve til USA, hvor han nu er gået i eksil.