Billeder viser aktivitet ved Nordkoreas atomanlæg

Særlige togvogne bevæger sig ved anlæg for berigelse af uran og radiokemisk laboratorium i Nordkorea.

Satellitfoto viser ifølge eksperter fra en amerikansk tænketank, at specialbyggede togvogne - der tidligere har været tegn på aktivitet - igen bevæger sig ved Yongbyon atomanlægget i Nordkorea. En kilde med kendskab til USA's regerings vurderinger nedtoner dog betydningen af den formodede aktivitet. Digitalglobe/Reuters Fold sammen
Læs mere

Satellitfotos viser aktivitet ved Nordkoreas største atomanlæg, som kan have at gøre med bearbejdelse af radioaktivt materiale.

Det meddeler den amerikanske tænketank Center for Strategic and International Studies, som har nærstuderet billederne.

De viser fem specialbyggede togvogne tæt ved det anlæg, hvor der beriges uran og ved anlæggets radiokemiske laboratorium.

»Tidligere har disse specialbyggede togvogne tilsyneladende været associeret med bevægelse af radioaktivt materiale eller bearbejdelse,« skriver centret i en rapport.

Satellitbillederne er taget i sidste uge ved atomanlægget Yongbyon.

Det amerikanske udenrigsministerium afviser at kommentere efterretningsanliggender.

Men en kilde med kendskab til den amerikanske regerings vurderinger siger, at det ikke nødvendigvis er aktivitet af nogen særlig betydning.

Men hvis der reelt sker en bearbejdelse af radioaktivt materiale, vil det være en betydelig udvikling i lyset af topmøderne mellem USAs præsident, Donald Trump, og Nordkoreas øverste leder, Kim Jong-un, siger en Nordkorea-ekspert.

Senest mødtes de to ledere i Vietnams hovedstad, Hanoi, i februar.

»Fordi der ikke var en aftale med Nordkorea om Yongbyon, vil det være interessant timing, hvis de er begyndt på noget så kort tid efter Hanoi-mødet,« siger Nordkorea-ekspert Jenny Town fra tænketanken Stimson Center.

Mødet i Hanoi var det andet mellem Trump og Kim Jong-un. Trump har forsøgt at overtale den nordkoreanske leder til at opgive landets atomprogram, men indtil videre er der ikke kommet en konkret aftale på plads.

/ritzau/Reuters