Billede afslører: Maduros soldater blokerer nødhjælp til Venezuela

I Venezuela handler nødhjælp om mere end at hjælpe en presset befolkning. Det handler om at vælte regimet.

Tienditas-broen er med al tydelighed blokeret. Soldaterne har placeret en tankvogn, to containere og har opsat et hegn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Edinson Estupinian/Ritzau Reuters

USA havde planlagt, at nødhjælp for millioner skulle transporteres ad motorveje ind over grænsen til Venezuela. Nu er den plan blevet blokeret. Af en orange tankvogn og to blå containere.

Billeder fra grænsen mellem Venezuela og Colombia afslører med al tydelighed, at tropper fra præsident Maduros hær har blokeret en vigtig grænsebro. Blokaden skal sikre, at oppositionens leder, Juan Guaido, ikke får held med at få mad og medicin frem til Venezuelas hårdt pressede befolkning. Det skriver nyhedsbureauet AP og flere andre medier.

Blokaden ved grænsen er endnu en optrapning af konflikten mellem den siddende præsident, Nicolas Maduro, og oppositionslederen, Juan Guaido, der er anerkendt som midlertidig præsident af USA, Danmark og en lang række vestlige lande.

USA har aftalt med oppositionen, at der skal leveres nødhjælp for 130 millioner kroner til Venezuela. Alligevel benægter Maduro hårdnakket, at Venezuela er ramt af en humanitær krise overhovedet. Han frygter, at USA vil tegne et billede af Venezuela i nød for at retfærdiggøre en militær intervention.

»Vi er ikke tiggere,« sagde han i sidste uge til sine tropper, da han beordrede soldaterne til at bremse nødhjælpen, skriver avisen The Guardian.

Soldater fra Venezuelas hær holder også vagt ved grænsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mauricio Duenas Castaneda.

Planen om at sende nødhjælp ind i Venezuela handler om mere end at hjælpe en presset befolkning. Den har også til formål at svække præsident Maduro, forklarer en professor fra det britiske Oxford University, Maryhen Jiménez Morales, med speciale i Venezuela til The Guardian.

Oppositionen håber, at soldaterne i Maduros hær vil få dårlig samvittighed over at blokere nødhjælpen – og at de i sidste ende vil nægte at adlyde præsidentens ordrer.

»Hovedformålet er at nedbryde militæret – og nødhjælpen er den trojanske hest, der skal sikre dette,« forklarer Maryhen Jiménez Morales.

Oppositionens leder appellerede tidligere på ugen til soldaternes samvittighed:

»Nødhjælpen skal hjælpe jeres familier, jeres søstre, jeres mødre, jeres koner – de har helt sikkert brug for disse forsyninger,« sagde Juan Guaido.

USAs udenrigsminister, Mike Pompeo, har gjort opmærksom på, at Maduro forsøger at bremse nødhjælpen.

»Maduro-regimet må LADE NØDHJÆLPEN NÅ DET SULTENDE FOLK,« skriver han på Twitter.

Det er uklart, hvordan USA, Venezuelas nabolande og oppositionen nu vil forsøge at få nødhjælpen ind i landet. Ifølge The Guardian forsøger en nødhjælpskonvoj i stedet at krydse grænsen mellem Colombia og Venezuela via snørklede bjergveje.