Bill Gates donerer milliarder til pigers prævention

Med et nyt bidrag på omregnet 2,5 milliarder kroner skruer software-arkitekten Bill Gates nu kraftigt op for kampen for pigers adgang til prævention.

Bill Gates, medstifter af Microsoft og medstifter af den godgørende fond, Bill and Melinda Gates Foundation, er stærkt optaget af udviklingslandenes problemer. EPA/WILL OLIVER Fold sammen
Læs mere
Foto: WILL OLIVER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Præventionsmidler er en af de største innovationer mod fattigdom i historien.«

Med det budskab har den godgørende fond Bill & Melinda Gates Foundation netop doneret 375 millioner dollar til præventionsmidler og andre tiltag, der skal sætte verdens sårbare piger og kvinder i stand til selv at bestemme antallet af børn.

De omregnet knap 2,5 milliarder kroner er en stigning på 60 procent i fondens finansiering af familieplanlægning, og der er hårdt brug for pengene.

»60 procent af de halvvoksne piger i udviklingslandene, der vil undgå at blive gravide, bruger ikke prævention. Konsekvenserne er ødelæggende. På verdensplan føder en ud af fem piger, før de fylder 18 år,« hedder det i pressemeddelelsen fra Bill & Melinda Gates Foundation.

Bidraget på knap 2,5 milliarder kroner annonceres i forbindelse med et stort, internationalt topmøde om familieplanlægning. Det finder sted i dag i London, og Melinda Gates lægger ikke skjul på, at det er ekstra op ad bakke nu, hvor USA har fået en præsident, der af politiske grunde har fjernet al amerikansk støtte til organisationer, der arbejder med svangerskabsforebyggelse, hvis de går ind for abort.

»Der er mere brug for vores indsats nu end nogensinde. Det er et vanskeligt politisk klima for familieplanlægning. Jeg er dybt bekymret - og det samme gælder sikkert også jer - over Trump-administrationens foreslåede nedskæringer i budgettet. Hvis det at styrke kvinderne ikke bare er retorik for præsidenten, så kan han bevise det ved at finansiere familieplanlægning,« sagde Melinda Gates i sin tale på topmødet i London.

Her ventes det, at de deltagende lande, private virksomheder, organisationer og fonde tilsammen vil give løfte om i alt 2,5 milliarder dollar over de næste fire år