Bill Clinton spøger i kulissen – og det kan være godt ...

Det er perioden fra 1993 til 2001, amerikanerne husker. Tiden hvor USA oplevede fremgang, hvor arbejdsløsheden faldt, hvor mange endnu havde respekt for USA, og hvor krige var noget, man valgte at deltage i og ikke blev tvunget ud i af terrorister. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Jeg oplever tit, at amerikanere bliver nostal­giske, når de tænker tilbage på præsident Clinton. Jo, jo, der er også mange, der husker Monica Lewinsky, praktikanten i Det Hvide Hus, når man nævner hr. Clinton. Og det er jo ikke så godt. Men nostalgien om tiden, før USA blev »kompliceret«, er intakt blandt flertallet.

Det er perioden fra 1993 til 2001, amerikanerne husker. Tiden hvor USA oplevede fremgang, hvor arbejdsløsheden faldt, hvor mange endnu havde respekt for USA, og hvor krige var noget, man valgte at deltage i og ikke blev tvunget ud i af terrorister.

Middelklassen havde det godt, og kommende generationer kunne se frem til at få det bedre end deres forældre. Sådan ser glansbilledet af Bill Clintons tid ud. Stik modsat USA anno 2016.

Meget af det er sandt. Efter Bill Clinton fulgte 11. september og krigene i Afghanistan og i Irak. Og sammen med den republikanske præsident George W. Bush kom de neokonservative med løs tale om verdens farlighed. Og så kom Barack Obama, som stadig ikke rigtigt har opnået samme heltestatus som Clinton. Ganske vist har Obama reddet økonomien efter finanskrisen, men han har ifølge mange amerikanere sovet i timen og tilladt Kina og Rusland at få mere indflydelse, end godt er. I dette kaos dukker Donald Trump så op som republikansk kandidat, og midt i kaos spørger mange: Kan Hillary Clinton genskabe det USA, de kender fra Bill Clintons tid?

»Hun har betydeligt flere visioner end Trump. Det kan godt være, at hun ikke er helt ærlig og skjuler »noget«. Men hun repræsenterer det USA, jeg kan nikke genkendende til. Det USA, der har et menneskeligt overskud,« siger Doree Matthews, som har stemt både republikansk og demokratisk. Denne gang går stemmen til Clinton:

»Jeg husker Bill Clintons tid som en god tid. Jeg tror, at meget af det, hun står for, vil være en genrejsning af USA til det, vi kendte dengang. Jeg synes ikke, at Obama har skabt gode vilkår for eksempelvis mindretal, men jeg er ikke i tvivl om, at Hillary Clinton har fokus på dette.«