Bill Clinton forlanger journalister løsladt i Myanmar

Den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton opfordrer Myanmar til at løslade journalister fra Reuters.

Bill Clinton, der var USA''s præsident fra 1993 til 2001, forlanger, at Myanmar løslader to journalister fra Reuters. Retssagen mod de to ventes at begynde onsdag. Scanpix/Justin Sullivan/arkiv Fold sammen
Læs mere

Washington. Presset på Myanmar for at løslade to fængslede journalister fra nyhedsbureauet Reuters tager til.

Senest er USA's tidligere præsident Bill Clinton gået i forbøn for journalisterne, der blev anholdt for cirka en måned siden.

Forinden havde de rapporteret om overgreb mod rohingyaer i delstaten Rakhine.

Clinton opfordrer Myanmar til omgående at løslade de to.

»En fri presse er afgørende for et frit samfund. Tilbageholdelse af journalister er alle steder uacceptabelt,« skriver Clinton i et tweet natten til tirsdag dansk tid ifølge Reuters.

Den 31-årige Wa Lone og den 27-årige Kyaw Soe Oo blev fængslet 12. december.

De to ventes onsdag at møde op til et retsmøde ved en domstol i Yangon.

FN, USA, Storbritannien, Sverige og Bangladesh er blandt dem, der har krævet, at Myanmar frigiver journalisterne eller klarlægger alle omstændigheder omkring deres anholdelse.

FNs generalsekretær, António Guterres, sagde i december ifølge CNN, at anholdelsen af de to var bekymrende i forhold til »nedbrydningen af pressefriheden i landet«.

Journalisterne risikerer op til 14 års fængsel.

»Vi har ikke gjort noget forkert. Vi har aldrig krænket medielovgivningen eller etiske regler,« sagde Wa Lone efter et retsmøde 27. december, hvor fængslingen af de to blev forlænget.

Journalisterne menes at have haft dokumentation, som handler om hærens overgreb mod de muslimske rohingyaer i delstaten Rakhine.

Reuters skriver, at journalisterne er tiltalt for brud på en lov, der stammer tilbage fra kolonitiden, hvor Burma, som landet dengang hed, var en del af det britiske imperium.

Loven - the official secrets act - forbyder at videregive informationer, som kan anvendes mod staten eller Myanmars regering.

Under den nuværende regering, som ledes af modtager af Nobels fredspris Aung San Suu Kyi, er mindst 32 journalister blevet tiltalt under love fra kolonidagene.

Det oplyser We Support Journalists, en lokal gruppe, ifølge nyhedsbureauet AP.

»Den slags anholdelser og love blev i vid udstrækning brugt af militærjuntaen til at holde os nede,« siger Maung Saungkh fra gruppen.

»Men det er sørgeligt at se, at mediernes frihed er værre under den såkaldte demokratisk valgte regering.«

/ritzau/

Somaliland indfører landets første lov mod voldtægt

Somaliland, der håber på at opnå international anerkendelse som stat, vil straffe voldtægtsmænd hårdt.

Hargeisa. Den selvudnævnte stat Somaliland har for første gang i landets historie indført en lov mod voldtægt, skriver BBC.

Tidligere er et voldtægtsoffer ofte blevet tvunget til at indgå ægteskab med gerningsmanden for at undgå at kaste skam over familien.

Nu får den slags overgreb langt mere alvorlige konsekvenser. Fremover står voldtægtsforbrydere til mindst 30 års fængsel.

Somalilands parlamentsformand, Bashe Mohamed Farah, siger til BBC, at antallet af voldtægtssager er stigende. Han håber, at den nye lov kan være med til at stoppe den tendens.

»Nu om dage er der endda folk, som begår gruppevoldtægter. Hovedtanken med den nye lov er at stoppe voldtægter fuldstændigt,« siger parlamentsformanden.

Loven er vedtaget efter mange års pres fra aktivister og organisationer, der kæmper for børns og kvinders rettigheder.

Somaliland, der ligger i det nordøstlige Afrika ud til Adenbugten, løsrev sig i 1991 fra det krigshærgede Somalia, hvor der endnu ikke en lov mod voldtægt.

Siden 2006 har en demokratisk valgt regering ledet Somaliland, men landet er endnu ikke internationalt anerkendt som en selvstændig stat.

Ifølge BBC bestræber Somaliland sig på at fremstå som et holdbart demokrati med statslige institutioner, egen politistyrke og egen valuta.

Den nye lov skal også ses i den sammenhæng ifølge det britiske medies korrespondent i regionen.

I november afholdt Somaliland for tredje gang præsidentvalg.

Den 69-årige Muse Bihi fra det regerende parti, Kulmiye, vandt med 55 procent af stemmerne, mens kandidaten for det største oppositionsparti fik 44 procent.

Muse Bihi afløste Ahmed Mohamud Silaanyo, der ikke søgte genvalg, som præsident for de omkring 3,5 millioner indbyggere.

Kulmiye kan ifølge nyhedsbureauet AFP oversættes til Fred, Sammenhold og Udvikling.

/ritzau/

Mange homoseksuelle par giftede sig ved midnat i Australien

Da kalenderen viste 9. januar, forsvandt den sidste juridiske hindring for homoseksuelle ægteskaber i landet.

Sydney. Mange par af samme køn blev ved midnat mellem mandag og tirsdag lokal tid gift på tværs af Australien. Det skyldes, at den sidste juridiske forhindring for ægteskaber mellem homoseksuelle formelt forsvandt, da datoen skiftede til 9. januar.

Australsk lovgivning kræver, at par giver en måneds varsel før alle bryllupper.

Parlamentet i landet legaliserede homoægteskaber med et overvældende flertal 9. december. Det gjorde dermed tirsdag 9. januar til den første mulige dato for homoseksuelle par at blive gift.

I Newcastle nord for storbyen Sydney blev 32-årige Rebecca Hickson gift med sin kæreste igennem ni år 34-årige Sarah Turnbull.

Rebecca Hickson fortæller, at de to valgte at blive gift ved en midnatsceremoni, fordi de gerne vil være en del af historien ved at blive et af de første lesbiske par, der bliver gift i Australien.

Cirka 675 kilometer nord for Newcastle i østkystbyen Tweed Heads blev atleterne Craig Burns og Luke Sullivan gift.

»Det er en anden måde at vise din kærlighed og påskønnelse af din partner foran alle de mennesker, der er i dit liv,« siger Craig Burns, en 29 år gammel sprinter, der skal konkurrere ved Commonwealth Games Australia til april.

I byen Perth på Australiens vestkyst var det kvinderne Kelly og Sam Pilgrim-Byrne, der efter 24 år sammen endeligt kunne sige ja til hinanden.

»Tidligere har det ikke været noget, vi har overvejet, fordi det ikke har været en mulighed for os,« siger Kelly Pilgrim-Byrne.

»Derfor har vi aldrig haft drømme om, hvordan vores bryllup skulle se ud, hvordan det skulle foregå, hvem vi skulle invitere, og hvor det skulle være. Vi har aldrig tænkt over det, fordi vi troede, at det aldrig ville blive muligt i vores levetid,« siger hun.

I løbet af den seneste tid har flere homoseksuelle par i Australien fået dispensation til at gifte sig, før der var gået en måned. Det skyldes blandt andet terminal sygdom, eller hvis oversøiske pårørende allerede havde købt og betalt flyrejsen til Australien, før datoen for den nye lov var kendt.

I efteråret sidste år fandt en landsdækkende brevafstemning om ægteskaber mellem homoseksuelle sted i Australien.

Resultatet af den vejledende afstemning blev offentliggjort 15. november. Her stod det klart, at 62 procent af australierne er for homoseksuelle ægteskaber, mens 38 procent er imod.

/ritzau/AP