Bilbombe sprængte maltesisk journalist til tavshed. Nu er tre mænd formelt tiltalt for mordet

Kritikken er haglet ned over det lille middelhavsland Malta for ikke at gøre nok for at opklare mordet på en lokal undersøgende journalist. Selv om tre mænd nu er tiltalt, kan der gå flere år, før sagen kommer for en domstol.

MALTA-DAPHNE/REPORT
Der bliver lagt blomster ved et mindersmærke for den myrdede journalist, Daphne Caruana Galizia. Fold sammen
Læs mere
Foto: Darrin Zammit Lupi

Matthew Caruana Galizia førsøgte at redde sin mor ud af den brændende bil, indtil han fandt et ben på jorden.

»Jeg kiggede efter noget på jorden, og så fik jeg øje på et ben. Og jeg kan huske, at jeg tænkte, okay, der ligger et ben på jorden, der er ligdele deroppe, så det er klart, at ingen kan have overlevet dette, det er meningsløst,« har han sagt til the Guardian.

Det er mere end halvandet år siden et mord på en kritisk maltesisk journalist og blogger rystede ikke bare Malta, men hele Europa.

Nu har maltesisk politi officielt rejst tiltale mod tre mænd. Det bekræftede justitsministeriet i Malta tirsdag ifølge The Guardian og EUObserver.

De tre mænd blev anholdt allerede i december 2017. Ifølge flere medier blev sagerne mod mændene rejst kort før en juridisk deadline udløb.

Et banner markerede her, at det var 500 dage siden, journalister Daphen Caruana Galizia blev slået ihjel. Banneret hænger på det sted, hvor bilbomben sprang uden for hendes hjem på Malta. Fold sammen
Læs mere
Foto: Darrin Zammit Lupi.

Det står ikke klart, hvornår sagen skal for domstolene. Ifølge juridiske eksperter har anklageren en deadline på 20 måneder til at beslutte sig for datoen.

Hvad med bagmændene?

Daphne Caruna Galizia var en af landets mest kendte journalister og åbenmundet kritiker af Maltas politiske ledelse. Før hun blev myrdet, havde hun blandt andet skrevet om, hvordan ledende politiske skikkelser i landet havde tæt forbindelse til sager om bestikkelse og hvidvask via Rusland og diktaturet i Aserbajdsjan.

Derfor har bl.a. hendes familie flere gange argumenteret for, at det langt fra var nok at udpege de mænd, som sudførte selve angrebet. Man var nødt til at finde den eller de bagmænd, der havde bestilt mordet på hende.

Der er jævnligt demonstrationer, hvor lokale i landets hovedstad Valletta, kræver svar på, hvem der stod bag mordet på Caruana Galizia.  Fold sammen
Læs mere
Foto: DARRIN ZAMMIT LUPI.

Derfor frygter hendes søn, Matthew Caruana Galizia, at den kommende retssag ikke vil betyder noget for den videre opklaring af sagen, siger han til EUObserver.

At sagen trækker ud, viser ifølge ham, at der mangler »politisk vilje« til at undersøge sagen.

»Vejen til retfærdighed er ufattelig lang i Malta, selv i vigtige sager som denne,« siger han.

Flere EU-insititutioner i Bruxelles har kritiseret Malta for ikke at få opklaret sagen. I Strasbourg har den internationale organisation Europarådet, der vogter over menneskrettighederne, fulgt sagen tæt.

Den parlamentariske forsamling i Europarådet opfordrede i en politisk erklæring i juni til, at Malta skulle holde »en uafhængig offentlig undersøgelse« før 26. september.

Erklæringen kritiserede »den overvældende svaghed« i Maltas retssystem.

Politikerne begræd også det, de kaldte et »miljø for straffrihed”«for mennesker som var »mistænkt for at have været involveret i eller nydt godt af skandaler, som blev afsløret af Daphne Caruana Galizia og hendes kolleger,« skriver EUobserver.

Daphne Caruana Galizia er ikke det eneste mord på en journalist, der har rystet Europa de seneste år.

Den slovakiske journalist Ján Kuciak og hendes kæreste blev skudt på klods hold i februar 2018, mens han var på vej til at afsløre organiseret kriminalitet og korruption.

I marts i år anholdt slovakisk politi en højtstående forretningsmand, der menes at være bagmanden.