Big Ben er begyndt at hælde

Et af Londons vartegn skrider. Der vil dog gå flere tusinde år, før det bliver et problem.

Det navnkundige klokketårn Big Ben ved det britiske parlament er begyndt at hælde. Arkivfoto: Paul Hackett, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Noget af det mest britiske britiske, det karakteristiske klokketårn Big Ben midt i hjertet af London, er tilsyneladende begyndt at hælde, sådan som også det berømte Pisa-tårn gør det.

Ifølge BBC hælder det verdensberømte, nygotiske tårn 0,26 grader mod nordvest, således at det helt i toppen er en halv meter skævt i forhold til ved tårnets fod.

Eksperter siger dog beroligende, at det vil tage tusinder af år, før Big Ben i givet fald vælter.

Lerjord kan være tørret ud

Hældningen blev opdaget, da undergrunden blev undersøgt af transportmyndighederne, fordi en udvidelse af Jubilee-undergrundslinien passerer direkte under det britiske parlament, som Big Ben er en del af.

Hvad der har forårsaget den begyndende hældning, står ikke klart. En teori er, at lerjorden under hele bygningsanlægget kan være ved at tørre ud.

Hældningen på 0,26 grader svarer til blot en sekstendedel af, hvad Det Skæve Tårn i Pisa hælder.

»Vor egen ekspert antager, at der vil gå mellem 4.000 og 10.000 år, før det bliver et problem,« siger Mike McCann, som er tårnpasser, til BBC.

Opkaldt efter den store klokke

Tårnets navn stammer fra den store Big Ben-klokke i tårnet. Det har faktisk aldrig stået helt lodret men har hældt en anelse, siden det blev opført. Dog skete der et pludseligt ryk på tre millimeter i 2003, selv om det næppe er synligt for det menneskelige øje.

Det britiske parlament har offentliggjort rapporter om Big Bens hældning. De kan hentes her: http://www.parliament.uk/site-information/foi/foi-responses/foi-disclosures-2011/foi-disclosures-july---september-2011/reports-into-the-leaning-of-big-ben-clock-tower/ (i PDF-format).