»Bienvenue« til et nyt Charlie Hebdo

Både eksperter og de tusindvis af almindelige franskmænd, som i går på få minutter ribbede kiosker for et millionstort oplag, har taget godt imod det første nummer af satiremagasinet efter sidste uges massakre.

Allerede tidligt onsdag stod pariserne i kø i Le Marais for at få fingrene i Charlie Hebdo, der udkom for første gang siden terror­angrebet. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

PARIS: Spørgsmålet meldte sig straks efter, at de overlevende Charlie Hebdo-medarbejdere i sidste uge havde besluttet at udgive magasinet planmæssigt 14. januar: Hvordan i alverden ville de midt i chokket, vreden og frygten oven på to islamistiske terroristers massakre på mere end halvdelen af redaktionen gribe sagen an?

Ville de udgive et rasende grafisk kampskrift mod jihadisternes verdensbillede, der uundgåeligt også ville provokere mange fredelige muslimer? Eller ville de lade sig kyse/komme til fornuft (alt efter hvordan man ser på sagen) med et mindre konfrontations­søgende nummer?

Svaret var nærmest det sidste, da op mod tre millioner eksemplarer af Charlie Hebdo i går morges med lynets hast blev langet over disken i de franske aviskiosker. Så stor var appetitten på alt, hvad der lugtede af Charlie, at også de åndsbeslægtede udgivelser, avisen Libération og »konkurrenten« Le Canard Enchaîné, blev udsolgt i løbet af formiddagstimerne.

Og de købere, som Berlingske havde mulighed for at snakke med, var begejstrede for et nummer, som foruden den forsonende forsidetegning af en grædende Muhammed også rummer en række langt mere »krigeriske« vignetter.

»Det er både sjovt og nødvendigt,« lød dommen fra Solène Lopez, en 20-årig studerende, der især var glad for forsidetegningen:

»Den er med til at afmystificere profeten og gøre ham mindre frygtindgydende. Samtidig holder den fast i ideen om, at der ikke kan være nogen tabuer i et rigtigt demokrati.«

»Politisk rigtigt svar«

Også Guillaume Doizy, der er historiker med speciale i vittighedstegninger, var tilfreds med resultatet af den vanskelige proces.

»Jeg havde frygtet, at Charlie-folkene ville være så smadrede, at de ikke formåede at holde hovedet højt. Men jeg tog heldigvis fejl,« siger han til Libération og fortsætter:

»Det eneste retfærdige og politisk rigtige svar på den situation, som er opstået, er selvfølgelig at tegne profeten igen med et tydeligt ansigt. Nu er verdenspressen tvunget til enten at vise i det mindste forsidetegningen, som den er, eller med et topmål af hykleri at retouchere på den.«

Som det fremgår af andre artikler på disse sider, nøjedes man mange steder i verden ikke med at finde det digitale viskelæder frem. Og selv om ingen af de store franske aviser har undladt at bringe tegningen, efter at den blev offentliggjort natten til tirsdag, er det også rigtigt, at nogle har givet – såvel den som dækningen af det nye Charlie-nummer i det hele taget – mere plads end andre.

De franske muslimers officielle råd, Le Conseil français du culte muselman, havde på forhånd opfordret til at undgå »følelsesmæssige reaktioner« i respekt for ytrings­friheden – en opfordring, som i går aftes bortset fra enkelte mindre episoder – bl.a. hærværk mod et »Je suis Charlie«-murmaleri – så ud til at blive fulgt. Men rådets præsident, Abdallah Zekri, betegnede samtidig det nye Charlie Hebdo-nummer som »en provo­kation, der vil smide mere benzin på bålet.«

Polemik om tilbageholdt komiker

Det samme vil uden tvivl tilbageholdelsen af Dieudonné M’bala M’bala. Den polemiske komiker blev i går morges anholdt for at glorificere terrorisme. Det skete, efter at han oven på søndagens enorme demonstration på Facebook havde skrevet:

»Jeg føler mig som Charlie Coulibaly«.

Ifølge anklagemyndigheder hylder han med opdateringen den jihadist, som i sidste uge dræbte først en kvindelig politibetjent og senere fire jøder i en kosherbutik. Selv mener M’bala M’bala, at hans grovkornede humor, der har jøderne og Holocaust som favoritemner, bliver misforstået med vilje.

»Man ser mig som en Amédy Coulibaly, men i virkeligheden er jeg ikke forskellig fra Charlie,« forsvarer han sig.

Rigtigt er det om ikke andet, at begge parter gennem de seneste år har fået en serie sager om krænkende og hadefulde ytringer på halsen, samt at nogle er blevet tabt og andre vundet. I hvert fald føg det i går med beskyldninger om dobbeltmoral og religiøs slagside på de sociale netværk.

»Jeg hader virkelig Dieudonné, og hans opdatering var modbydelig. Men marcherede vi ikke alle sammen for ytringsfriheden i søndags,« spurgte eksempelvis Chris Langlet på Twitter.