Biden optager følelsesladet video efter ny trist milepæl: Trump har travlt med Twitter

Præsident Donald Trumps kalender for den kommende uge er tom. Han har ikke planlagt en mindehøjtidelighed, et øjebliks stilhed eller en tale til nationen. Og for det får han nu kritik. For i USA er over 100.000 amerikanere nu døde med coronavirus.

 
Over 100.000 er nu døde med coronavirus i USA, og en ny trist milepæl er dermed nået. Video: Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Over 100.000 er nu døde med coronavirus i USA, og en ny trist milepæl er dermed nået. Men præsident Donald Trump har endnu ikke kommenteret tallene.

Det har i stedet hans demokratiske konkurrent ved præsidentvalget, Joe Biden. I en video, som han har lagt på Twitter, taler han direkte til amerikanerne om det høje dødstal.

»Der er øjeblikke i vores historie, som er så grumme, så hjerteknusende, at de for evigt vil være i vores hjerter som en fælles sorg. I dag er et af de øjeblikke. 100.000 liv er nu blevet tabt til denne virus,« siger han i videoen, som han har lagt på Twitter.

Derefter bliver videoen personlig. Joe Biden, som i 1972 mistede sin kone og datter i et biluheld, og i 2015 mistede sin voksne søn til kræft, begynder at tale om, hvordan sådan et tab føles.

»Jeg tror, jeg ved, hvad I føler. I føler, at I bliver suget ind i et sort hul midt i brystet på jer. Det er kvælende. Jeres hjerter er knuste, og der er intet andet end en følelse af tomhed for jer nu,« siger han:

»De fleste af jer kunne ikke være der, da I mistede jeres elskede familiemedlem eller bedste ven. De fleste af jer kunne ikke være der, da de døde – alene. Med smerten, vreden og frustrationen vil I undre jer over, om I nogensinde kan komme videre.«

Og så kommer angrebet mod præsident Trump. For alle disse dødsfald kunne være undgået, siger Joe Biden. Han henviser til en undersøgelse fra Columbia University, som anslår, at hvis regeringen havde lukket samfundet ned en uge tidligere, kunne 36.000 dødsfald have været undgået.

Præsident Trump har tidligere afvist undersøgelsen og kaldt Columbia University, som er kendt for at være et af USAs bedste universiteter, for en »venstreorienteret, vanærende institution« efter udgivelsen af studiet.

Han fastholder i øvrigt Demokraternes heftige kritik af Trump, da han vedtog indrejseforbud – først mod alle indrejsende fra Kina og siden mod alle europæere lidt over en måned senere.

Præsident Trump har ikke udtalt sig om dødstallet, efter at USA har rundet 100.000 dødsfald. Men han har gentagne gange medgivet, at det ville være et tragisk højt tal. Samtidig har han dog understreget, at det kunne have været værre, hvis han ikke havde grebet ind med en nedlukning.

I tirsdags skrev han for eksempel på Twitter:

»Hvis jeg ikke havde gjort mit job godt og tidligt, ville vi have mistet halvanden til to millioner mennesker i modsætning til de 100.000+, som vi nu ser ud til at miste. Det er 15 til 20 gange mere, end vi kommer til at miste,« skrev han.

Onsdag skrev han om et andet højt tal, USA havde markeret: Over 15 millioner coronavirustest, og USA er dermed det land i verden, der har testet langt flest, skrev han på Twitter.

I det seneste døgn har præsidenten tweetet 38 gange. Men ikke om det høje dødstal. I stedet har han været travlt beskæftiget med at skrive om Twitters beslutning om at faktatjekke præsidentens tweets.

I den kommende uge har han heller intet i kalenderen – ingen mindehøjtidelighed for de døde, ikke et øjebliks stilhed eller en tale til nationen. Og det får han hård kritik for i The Washington Post.

»Man skulle tro, at et normalt menneske med normale mængder af anstændighed og empati ville tage et øjebliks stilhed, når 100.000 mennesker, som er statsborgere i det land, hvor han er præsident, er døde,« siger for eksempel Dan Pfeiffer, en tidligere seniorrådgiver for Barack Obama, til The Washington Post.

En kilde i Det Hvide Hus oplyser dog til The Washington Post, at der ér planer om at afholde en større mindehøjtidelighed, når coronakrisen er helt ovre.

»Præsident Trump beder om styrke og ro til alle dem, der sørger over tabet af en nær elsket eller en ven som resultat af denne plage uden fortilfælde, og hans budskab til nationen forbliver vedholdende, håbefuldt og optimistisk,« fortæller Judd Deere, talsmand i Det Hvide Hus, til The Washington Post.

Der er flere døde af coronavirus i USA, end der er i noget andet land ramt af pandemien. 100.000 døde er næsten tre gange så mange som i Storbritannien, der med 37.000 døde ellers er det land i verden, som er næsthårdest ramt.