Biden og Putins møde skriver sig ind i en række af tidligere topmøder: Fem historiske topmøder mellem USA og Rusland

Klokken 13.00 i dag mødes præsident Joe Biden og præsident Vladimir Putin til topmøde i Genève. Topmødet skriver sig ind i rækken af historiske topmøder mellem de to supermagter. Her er et overblik over de fem mest opsigtsvækkende.

 
Biden tager videre i hans Europa rejse - efter mødet med Dronning Elizabeth og G7 i England skal han holde møde med Putin i dag i Geneva. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når russiske Vladimir Putin og USAs Joe Biden senere i dag mødes til topmøde i Genève, er det langt fra første gang, at lederne af de to supermagter mødes.

Møderne mellem den russiske/sovjetiske og amerikanske leder går helt tilbage til 1943, hvor Josef Stalin mødtes med præsident Franklin Roosevelt under Anden Verdenskrig for at diskutere krigens perspektiver.

Senere mødtes deres efterfølgere Nikita Khrusjtjov og Dwight D. Eisenhower i 1955 til det første topmøde i Geneve.

I 60erne mødtes Khrusjtjov med John F. Kennedy for at diskutere Cuba-krisen. Da Kennedy senere blev myrdet, blev der ikke afholdt møder mellem de to landes ledere i flere år.

Men blandt de mange senere topmøder mellem de to supermagterne skiller særligt fem møder sig ud.

Reagan og Gorbatjov: »Det onde imperium«

Ronald Reagan var ikke blank for at døbe Sovjetunionen »det onde imperium«, da han indtog Det Hvide Hus. Han frygtede, at en atomkrig skulle blive en realitet og ville for alt i verden eliminere truslen. Reagan mødte sovjetiske Mikhail Gorbatjov første gang i  Genève i november 1985, men mødet endte uden en decideret aftale. Det samme gjorde sig gældende ved et topmøde i Island året efter, men det skabte alligevel grobund for en række nedrustningsaftaler.

Ved deres fjerde møde i 1988 var forhandlingerne nået så langt, at Reagan havde skiftet mening. Han kaldte ikke længere Sovjetunionen for ondskabens imperium.

I starten af sin præsidentperiode erklærede amerikanske Ronald Reagan Rusland for »det onde imperium«. Forholdet blev senere bedre efter fire møder med Mikhail Gorbatjov. Fold sammen
Læs mere
Foto: DENIS PAQUIN.

Clinton og Jeltsin: Venskabet blomstrer

Gorbatjov var efter Sovjetunionens sammenbrud i 1991 blevet skiftet ud med den farverige præsident Boris Jeltsin.

Han og Bill Clinton, der havde taget over efter George H. W. Bush, holdt mange topmøder, hvor de var med til at cementere det nye venskab mellem Rusland og USA. Blandt andet underskrev de flere nedrustningsaftaler. Ved et topmøde i Paris i 1997 erklærede de to ledere, at de to lande ikke længere opfattede hinanden som fjender.

Stemningen var god mellem USAs præsident Bill Clinton og russiske Boris Jeltsin under deres møder. Fold sammen
Læs mere
Foto: DON EMMERT.

Bush og Putin: En pålidelig leder

De to nye præsidenter George W. Bush og Vladimir Putin mødtes første gang i juni 2001 under Bushs første rejse til Europa. Bush erklærede efterfølgende, at han anså Putin for »ligefrem og pålidelig«, og Putin omtalte USA som en »partner«. Et senere stridspunkt blev dog NATOs udvidelse mod øst, der gjorde forholdet mere betændt.

Forholdet var godt, da de to præsidenter George W. Bush og Vladimir Putin tidligt i deres karrierer mødtes. Senere blev det mere betændt over stridspunkter som NATO. Fold sammen
Læs mere
Foto: TIM SLOAN.

Obama og Putins vikar Medvedev

Da Barack Obama overtog Det Hvide Hus i 2009, var Putin midlertidigt Ruslands premierminister. Obama afholdt flere møder med Dmitrij Medvedev, der som følge af de russiske valgregler besad præsidentposten i stedet for Putin. Medvedev og Obama mødtes til et topmøde i april 2010 i Prag, hvor de blandt andet underskrev en nedrustningsaftale.

Mere betændt og anspændt blev det, da Putin igen indtog præsidentembedet, og de to ledere nægtede at afholde et fælles topmøde. Konflikten blev yderligere skærpet, da Rusland gav asyl til Edward Snowden, der havde lækket klassificerede dokumenter fra den amerikanske regering.

Stemningen blev dårligere, da den russiske præsident Dmitrij Medvedev blev erstattet med Putin, der ikke havde et godt forhold til Barack Obama. Fold sammen
Læs mere
Foto: RIA NOVOSTI.

Trump og Putin: Nægter indblanding i valg

Hvis Obama så russerne som en skurk på den internationale scene, var Donald Trump af den stik modsatte overbevisning og ville gerne lave forretninger med Putin.

Putin og Trump mødtes flere gange under Trumps præsidentperiode, hvor spørgsmålet om en russisk indblanding i valget i 2016 flere gange blev omtalt. Donald Trump holdt hårdt på, at Putin og russerne ikke havde blandet sig, og han at stolede på Putin. På et topmøde i Helsinki i 2018 gik Trump endda så langt i sit forsvar af Rusland, at han undsagde sine egne efterretningstjenester.

Donald Trump vendte uvenskaben mellem Putin og Obama til et »hjerteligt« forhold mellem ham selv og den russiske leder. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI.