Biden øger USA's samarbejde med Asean-landene i Asien

USA ser i stigende grad Asean som et vigtigt forum, når det gælder om at imødegå Kinas dominans i Asien.

Præsident Joe Biden deltager onsdag via video i et topmøde i den sydasiatiske samarbejdsorganisation Asean. Det er første gang siden 2017, at en amerikansk præsident er med i et Asean-topmøde mellem lederne for 18 lande i regionen i Stillehavet. Susan Walsh/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bandar Seri Begawan. Præsident Joe Biden deltager onsdag via video i et topmøde i den sydasiatiske samarbejdsorganisation Asean. Det er første gang siden 2017, at en amerikansk præsident er med i et Asean-topmøde mellem lederne for 18 lande i regionen i Stillehavet.

Der ventes vidtrækkende diskussioner om både politik, sikkerhed og økonomi på topmødet, hvor også den russiske præsident, Vladimir Putin, og Kinas premierminister, Li Keqiang, er blandt deltagerne.

Biden vil på mødet bekræfte amerikansk støtte til Aseans arbejde i regionen og diskutere øget samarbejde med allierede for at løse problemer, som Stillehavsregionen står overfor, hedder det i en udtalelse fra Det Hvide Hus.

USA ser i stigende grad Asean som et vigtigt forum, når det gælder om at imødegå Kinas stadigt voksende dominans i regionen.

En asiatisk diplomat, der ønsker at være anonym, siger til Reuters, at der mangler økonomiske investeringer i det amerikanske engagement i regionen, hvilket svækker dets betydning på et tidspunkt, hvor landene i Asean udvider deres økonomiske bånd til Kina.

I sit første indlæg på topmødet sagde Biden, at Asean-landene kan vente at se ham dukke op personligt i regionen i fremtiden.

- Forholdet mellem USA og Asean har vital betydning for en milliard mennesker. Vores partnerskab har afgørende betydning for et opretholde en fri og åben region. En region, som har været en del af fundamentet for vores fælles sikkerhed og velfærd i mange årtier, sagde den amerikanske præsident.

Biden nævnte ikke Kina ved navn selv om hans administration for øjeblikket arbejder på at få et videotopmøde i stand mellem Biden og den kinesiske præsident, Xi Jinping, senere i år.

Det Hvide Hus siger, at Biden har til hensigt at udvide et strategisk partnerskab med Asean omkring klima, økonomi, sundhed og uddannelse.

/ritzau/Reuters