Biden mødte op med en lap papir, mens Putin fik en diplomatisk sejr

Der blev givet hånd og talt i rolige vendinger, da Ruslands præsident, Vladimir Putin, og USAs præsident, Joe Biden, onsdag afholdt topmøde. Men de to landes forhold synes at udgøre det samme som inden mødet, skriver den amerikanske presse efter topmødet.

 
Biden er vendt hjem efter hans første Europa rejse som USAs præsident. Igår holdt han møde med Putin i Geneva. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var to efter sigende tilfredse præsidenter, der i går efter knap fire timers topmøde i Genève i Schweiz hver især kunne møde verdenspressen.

Mens den russiske præsident, Vladimir Putin, bliver rost for at svare på flere kritiske spørgsmål fra ikke kun russiske journalister, bliver USAs præsident, Joe Biden, kritiseret for manglen på samme.

Men den amerikanske presse bider mest af alt mærke i de manglende resultater og løsninger efter topmødet.

»Ved dagens afslutning var det tydeligt, at de to mænd havde løst få af deres langvarige uoverensstemmelser og blot sparket flere af dem videre til embedsmændenes arbejdsgrupper,« skriver The New York Times.

Samme vurdering kommer The Washington Post frem til, selvom begge præsidenter selv udtrykte tilfredshed efter mødet.

»Mødet var for kort til at give mulighed for meget mere end en bogføring af russiske og amerikanske klager,« skriver The Washington Post.

Alligevel kunne Putin forlade Genève gladere end Biden.

Mødet var kortere end planlagt, da Vladimir Putin og Joe Biden onsdag mødtes til topmøde i Genève – og det kan ses på manglen på konkrete resultater, skriver dele af den amerikanske presse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Ritzau Scanpix.

For alene det, at Putin mødes med den amerikanske præsident, vil i hans tilhængeres øjne være et bevis på, at han er berettiget til sine handlinger, skriver CNN. Stationen er derfor heller ikke i tvivl om, at mødt var til Putins fordel.

»Kort sagt tog Putin til Genève og fik præcis, hvad han ønskede. Og han forlod Schweiz med en kæmpe diplomatisk sejr, simpelthen ved at møde op,« skriver CNN.

Joe Biden derimod får kritik for »at flyve over Atlanten for blot at give Putin en lap papir«, da præsidenten under deres møde skulle have givet Vladimir Putin en liste over 16 typer af kritisk infrastruktur, som han kræver fremover skal være fredet for cyberangreb. Mens Joe Biden anklager russerne for at stå bag flere cyberangreb i USA, anklagede Vladimir Putin blot amerikanerne for at gøre det samme.

Joe Bidens tilgang i forhold til hans forgænger Donald Trump bliver også bemærket i pressen.

»Et overordnet mål med topmødet var at undgå det skuespil, der udfoldede sig i Helsinki i 2018, da Donald Trump mødte Putin alene i to timer og dukkede op for at sige, at han vægtede Putins ord over den amerikanske efterretningstjeneste,« skriver CNN om topmødet, hvor Trump og Putin diskuterede en russisk indblanding i valget i 2016.

For at undgå en scene, hvor det blev en konkurrence om, hvem der klarede sig bedst, havde Joe Biden på forhånd ønsket, at de to verdensledere holdt separate pressemøder efter topmødet.

Men han undgik ikke en scene undgik han, da han valgte at gå i rette med journalisterne for deres type af spørgsmål til ham.

»Hvorfor får jeg ikke flere positive spørgsmål?« spurgte han det fremmødte og uimponerede pressekorps.