Biden har forladt kælderen iført sort mundbind: Nu kalder han Trump for »et fjols«

Det er »politisk korrekt« at iføre sig mundbind, mener Donald Trump, og han gør det ikke selv. Nu har Joe Biden forladt selvisolationen i sin kælder – iført sort mundbind.

Præsident Donald Trump har gjort det klart, at han ikke vil iføre sig mundbind, når han er blandt amerikanerne. Hans udfordrer til præsidentposten, Joe Biden, har derimod for første gang vist sig i offentligheden i månedsvis – iført sort mundbind. Nu kalder han Donald Trump for »et fjols«, fordi præsidenten afvser at gøre det samme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Ritzau Scanpix

Han spiller golf uden mundbind, holder pressemøder uden mundbind og har sågar besøgt en fabrik, der producerer netop mundbind, uden at iføre sig mundbind.

USAs præsident, Donald Trump, har efterhånden gjort det klart, at han ikke vil iføre sig mundbind, når han går ud blandt amerikanerne. Også selv om det var præsidenten selv, der i april præsenterede de amerikanske sundhedsmyndigheders nye anbefalinger om, at alle amerikanere bør gøre netop dette.

Hvad der begyndte som en sundhedsfaglig anbefaling, er dermed blevet til en politisk sag i USA, skriver The Washington Post – og denne har nu udviklet sig til et verbalt slagsmål mellem præsidenten og hans demokratiske udfordrer, Joe Biden, som mandag brød hjemmeisolationen i sin kælder for første gang siden marts.

Det skete, da Joe Biden deltog i en Memorial Day-ceremoni for USAs faldne soldater og i modsætning til præsident Trump var iført et sort mundbind.

Dette fik omgående pressens opmærksomhed, og Donald Trump delte mandag et tweet, som en vært fra Fox News havde skrevet om den tidligere vicepræsidents fremtoning iført mundbind:

»Dette kan måske forklare, hvorfor Donald Trump ikke kan lide at bære maske i offentligheden,« skrev Fox News-værten.

De fleste forstod dette som en hånlig kommentar til, at Joe Biden ikke tog sig videre smart ud iført maske, og præsidentens kritikere satte da også spørgsmålstegn ved, om præsidenten dermed mente, at det var vigtigere at se godt ud end at hindre smitten af coronavirus.

Joe Biden selv har efterfølgende i et interview langet ud efter præsidenten for ikke at ville iføre sig mundbind, skriver CNN.

»Han er et fjols, helt og aldeles et fjols, når han udtaler sig sådan. Alle førende læger i landet anbefaler, at man bærer mundbind, når man går ud i store forsamlinger,« siger Joe Biden til CNN.

Præsident Trump har efterfølgende forklaret, at han ikke kunne finde på at kritisere Joe Biden for at iføre sig mundbind. Donald Trump undrer sig dog over, hvorfor den 77-årige tidligere vicepræsident følte, at han havde behov for dette:

»Joe Biden må godt bære maske,« forklarede præsidenten på et pressemøde ifølge The Washington Post:

»Men han stod uden for med sin kone under perfekte forhold og i perfekt vejr. Og så synes jeg, det var usædvanligt, at han bar mundbind. Men jeg synes, det var fint.«

Da en journalist iført mundbind efterfølgende forsøgte at stille Donald Trump et spørgsmål, bad præsidenten ham om at tage mundbindet af, så han kunne høre spørgsmålet. Det fik journalisten til i stedet at tale højere – stadig iført mundbind:

»Okay, så du vil være politisk korrekt,« bemærkede præsidenten.

Det er op til amerikanerne selv, om de vil bære et mundbind i offentligheden eller ej. De amerikanske sundhedsmyndigheder anbefaler dog, at man gør dette, når man befinder sig i større forsamlinger. Dette kan muligvis reducere smitten fra personer, som ingen symptomer har, lyder rationalet bag anbefalingen.

Præsident Trump har fra begyndelsen gjort det klart, at han ikke vil følge anbefalingen.

»At bære mundbind, når man møder præsidenter, premierministre, diktatorer, konger og dronninger – jeg kan ikke se det for mig,« forklarede præsidenten i april.