Biden besøger alle tre steder for 9/11-angreb på 20-årsdag

På 20-årsdagen for 9/11 besøger præsidentparret New York City, Pennsylvania og forsvarsministeriet i Virginia.

Lørdag 11. september vil præsident Joe Biden og førstedame Jill Biden deltage i mindehøjtideligheder i New York City, i Shanksville i delstaten Pennsylvania og i Arlington i Virginia. Her ses parret i hjemstaten Delaware lørdag, efter de har været til gudstjeneste. Manuel Balce Ceneta/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske præsident, Joe Biden, vil mindes 20-årsdagen for angrebene mod USA 11. september 2001 ved at besøge samtlige tre steder, der blev angrebet.

Det oplyser Det Hvide Hus lørdag.

Lørdag 11. september vil Joe Biden og førstedame Jill Biden »ære og mindes de tabte liv for 20 år siden«, skriver Det Hvide Hus ifølge nyhedsbureauet AFP.

Parret vil deltage i mindehøjtideligheder i New York City, hvor World Trade Centers tvillingetårne faldt, i Shanksville i delstaten Pennsylvania, hvor et kapret fly styrtede ned, og i Arlington i Virginia, hvor det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, blev angrebet.

Biden havde regnet med at markere 20-årsdagen for angrebene med en symbolsk tilbagetrækning af amerikanske soldater fra Afghanistan.

Men USAs længstvarende krig endte i stedet i kaos, hvor det amerikanske militær blandt mange andre var uforberedt på den militante bevægelse Talebans hurtige overtagelse af landet.

Samtidig blev 13 amerikanske soldater dræbt i et selvmordsangreb ved lufthavnen i den afghanske hovedstad, Kabul, der dannede ramme om evakueringen af tusindvis af mennesker.

Flere pårørende til ofrene for angrebene 11. september 2001 opfordrede i august Joe Biden til at holde sig væk fra mindehøjtideligheder på 20-årsdagen, såfremt han ikke beordrede dokumenter om angrebene frigivet.

Pårørende har længe hævdet, at hemmelige dokumenter kan indeholde beviser for, at saudiarabiske myndigheder havde tilknytning til gerningsmændene og finansierede angrebsmændene.

Saudi-Arabien har tidligere sagt, at landet ikke spillede nogen rolle i angrebene.

Efter pres fra efterladte til næsten 3000 ofre for angrebene, som det militante al-Qaeda-netværk stod bag, beordrede Biden fredag justitsministeriet og andre myndigheder til at gennemgå dokumenterne med henblik på at frigive dem.

Under præsidentvalgkampen i 2020 lovede Biden, at han ville sørge for, at flere dokumenter ville blive stillet til rådighed for offentligheden.

»Nu da vi nærmer os 20-året for den tragiske dag, opfylder jeg det løfte,« sagde Biden fredag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Der er tale om hemmelige dokumenter om det amerikanske forbundspoliti FBI's efterforskning af angrebene.

/ritzau/