Bhuttos 19-årige søn ny frontfigur

Den dræbte pakistanske oppositionsleder Benazir Bhuttos 19-årige søn bliver ny formand for Pakistan People’s Party, mens hans far bliver næstformand. Sønnen vil kun blive en symbolsk figur, men han kan måske trække mange stemmer ved et kommende valg, vurderer danske eksperter.

Benazir Bhuttos søn, den 19-årige Bilawal, og hendes enkemand Asif Ali Zardari blev i går valgt som formænd for PPP-partiet. Fold sammen
Læs mere

Han er kun 19 år, men skal nu videreføre sin mors politiske kamp i en af verdens politisk uroligste og folkerigeste nationer.

I går blev Bilawal Bhutto, søn af den ledende pakistanske oppositionsleder Benazir Bhutto, der forleden blev myrdet, udnævnt til ny formand for Pakistan People’s Party (PPP). Hans far Asif Ali Zardari, Benazir Bhuttos enkemand, blev samtidig udnævnt til næstformand. I praksis vil Bilawal kun komme til at spille en symbolsk rolle, vurderer iagttagere. Han skal fortsat passe sine historiestudier ved Oxford University i England, mens hans far sammen med partiets andre ledende medlemmer skal tage sig af den daglige forretning.

Danske eksperter ser udnævnelserne som en logisk politisk konsekvens i et land – og en verdensdel – hvor familiedynastier spiller en politisk hovedrolle.

»Det er et forsøg på at redde, hvad reddes kan. PPP griber desperat efter noget, der lugter af Bhutto, og det bliver så en 19-årig knægt og en enkemand, der er mistænkt for korruption. Men man kan tvivle på, hvor langtidsholdbar den konstruktion er,« siger Pakistan-eksperten Ole Christensen, der er chefkonsulent i Dansk Industri.

Erfarne ledere
Også Stig Toft Madsen, der er seniorforsker på Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet, ser valget som et udtryk for, at PPP med valget af sønnen og enkemanden kan sikre sig et godt resultat ved det kommende valg i Pakistan.

»Der er i Sydasien en tradition for politiske familiedynastier, hvor man udnævner børn eller andre familiemedlemmer til efterfølgere af politiske ledere. I Indien er Sonia Gandhis søn f.eks. på vej ind i politik. Man bygger partier op omkring familier. Man tror på dynastiets karisma og håber, at navnet Bhutto vil trække en masse stemmer. Men jeg tror også, at der internt i partiet vil være modstand,« siger Stig Toft Madsen.

Han peger på, PPP i forvejen råder over erfarne ledere uden for Bhutto-familien. Amin Fahim, den tidligere næstformand for partiet, og Aitzaz Ahsan, der er formand for de pakistanske højesteretsadvokater, men som i øjeblikket er fængslet, ville være oplagte ledere, siger Stig Toft Madsen.

På sidelinjen
Ole Christensen vurderer, at det bliver det eksisterende lederskab i PPP, som kommer til at drive partiet, mens Benazir Bhuttos søn og enkemand kommer til at stå på sidelinjen.

»Man kan have svært ved at tro på, at de indholdsmæssigt kan tilføje noget,« siger Ole Christensen.

Den 19-årige Bilawal Bhutto er uden politisk erfaring, mens hans far Asif Ali Zardari i en årrække var minister i Benazir Bhuttos regeringstid.

»Men han har et dårligt image. Han blev som minister kaldt »Mr. 10 pct.«, fordi han var mistænkt for korruption. Han sad seks år i fængsel, men uden at blive dømt. Der er sager imod ham i flere lande i verden, bl.a. i Europa, hvor man mistænker ham for at stå bag hvidvaskning,« siger Ole Christensen.

Han tror, at PPP stemmemæssigt kan vinde på valget af den nu myrdede Benazir Bhuttos søn og enkemand.

»Fra at være et hovedløst parti har partiet nu fået et hoved fra Bhutto-familien. Det kan partiet formentlig vinde sympatistemmer på. Man kan trække en parallel til Indien. Da Indira Gandhi blev myrdet, opstillede hendes søn for Kongrespartiet og fik et kanonvalg. Det samme kan ske i Pakistan, og det kan i sig selv være en begrundelse for at få en Bhutto i spidsen for partiet,« siger Ole Christensen.

Under alle omstændigheder må den 19-årige Bilawal Bhutto gøre sig sine dystre tanker om sin nye post. Politik har kostet hans familie dyrt. Forleden blev hans mor myrdet af en islamisk ekstremist, og i 1979 blev hans morfar, Pakistans daværende premierminister Zulfikar Ali Bhutto, henrettet efter et militærkup.