Bevæget Trudeau lover retfærdighed til dræbte flypassagerer: »Vi hviler ikke, før vi har fået svar«

Den canadiske premierminister har tænkt sig at stille Iran til ansvar, efter 57 canadiere blev dræbt ombord på det passagerfly, Iran ved en fejl skød ned i sidste uge.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den canadiske premierminister, Justin Trudeau, vil have retfærdighed.

Sådan lød det, da han tydeligt bevæget talte ved en mindehøjtidelighed søndag for de 57 canadiere, der blev dræbt ombord på et passagerfly over Iran i sidste uge. Iran har indrømmet, at flyet, der i alt havde 176 passagerer ombord, blev skudt ned ved en fejl.

Det skriver The Guardian.

»I føler jer måske ubærligt ensomme, men I er ikke alene. Jeres land står ved jeres side i dag, i morgen og i de mange kommende år,« sagde Trudeau til ofrenes efterladte ved mindehøjtideligheden i Edmonton, Alberta, hvor cirka 1.700 personer deltog.

»Denne tragedie skulle aldrig have fundet sted, og jeg vil her forsikre jer om, at I har min fulde støtte i denne ekstremt svære tid. Vi vil søge retfærdighed og ansvarstagen på jeres vegne. Vi vil ikke hvile, før vi har fået svar.«

Lørdag talte premierministeren i telefon med Irans præsident, Hassan Rouhani, som Berlingske tidligere har beskrevet.

I deres telefonsamtale lovede den iranske præsident ifølge det statslige iranske nyhedsbureau, IRNA, at man vil undersøge omstændighederne bag nedskydningen af flyet.

Samme dag sagde Canadas premierminister på et pressemøde, at han var »rasende« over nedskydningen, og han krævede, at Iran tog det fulde ansvar for den.

Mens Canada sørger, er vrede iranere også gået på gaden i hovedstaden Teheran. Her er store, folkelige protester mod regimet blevet stablet på benene i weekenden.

»De har fortalt os løgne om, at det er USA, men vores fjende er lige her,« råbte demonstranterne ifølge The Guardian.

Irans Revolutionsgarde og dens allierede i regionen – hvor den nu dræbte generalmajor Qassem Soleimani som leder af eliteenheden Quds-styrken havde en fremtrædende rolle – blev også af demonstranterne sammenlignet med Islamisk Stat.

»I er vores ISIS,« råbte de i kor uden for Teherans Shahid Beheshti University ifølge The Guardian.

Demonstranterne blev slået tilbage med tåregas, og andre melder om, at flere demonstranter også er blevet dræbt. Dette er dog ubekræftet.

Men det er ikke usædvanligt, at Iran slår hårdt ned på nye protester mod regimet. I november blev flere hundrede iranere dræbt, da de forsøgte at demonstrere mod regimet.

Mens demonstranterne gik på gaden i Teheran, skrev USAs præsident, Donald Trump, en besked til Iran på Twitter:

»Lad være med at dræbe demonstranter,« skrev han: »Verden holder øje med jer. Og endnu vigtigere, USA holder øje med jer.«

Det ukrainske fly blev skudt ned kort efter Irans angreb på to militærbaser, hvor både danskere og amerikanere har opholdt sig. Baserne blev angrebet som reaktion på, at USA 3. januar likviderede den iranske general Qassem Soleimani i et droneangreb.

Selv om Iran nu har indrømmet, at et af deres missiler skød flyet ned, er der fortsat mange ubekendte, som en forestående undersøgelse skal forsøge at afdække.

Hovedspørgsmålet er, hvad der helt konkret førte til, at det iranske missil blev aktiveret og sendt mod et passagerfly.