Bevæbnet politi stormer oppositionen i Zimbabwe

Hovedkvarteret for oppositionen MDC i Harare stormet af politiet. Mange rapporteres arresteret.

Et af ofrene for tidligere overgreb behandles den 24. april på en klinik i Harare. Fold sammen
Læs mere
Foto: Howard Burditt / Reuters

Situationen i Zimbabwe tog fredag en dramatisk og yderligere farlig drejning, da op mod 100 bevæbnede politifolk stormede hovedkvarteret for oppositonsbevægelsen MDC i hovedstaden Harare.

Ifølge rapporterne er mange tilstedeværende arresteret og ført væk.

”De kom i busser og lastbiler. De var flere end 100, oplyser talsmanden for MDC, Nelson Chamisa ifølge BBC.

Ifølge ham er mange af de arresterede folk der har søgt tilflugt i partihovedkvarteret af frygt for myndighedernes overgreb.

Politiet slæbte også af med computere under aktionen som Chamisa kalder en "klar provokation".

Systematisk voldskampagne
Situationen i Zimbabwe er eskaleret mod det værre gennem de seneste uger med talrige rapporter om overgreb mod civile, der formodes at støtte oppositionen.

Overgrebene udføres af såvel politi som militser, der støtter præsident Mugabe og hans ZANU-PF parti og foregår bl.a. ved systematisk gennembankning af folk på regulære torturcentre.

Volds-kampagnen har oven i købet fået sit eget navn - "Hvem stemte du på" - underforstået, at alle der ikke stemte på ZANU og præsident Robert Mugabe ved valgene den 29. marts potentielt er i fare for at blive mishandlet.

Ved valget tabte ZANU flertallet i parlamentet, mens resultatet af præsidentvalget stadig ikke er offentliggjort.

Oppositionsbevægelsen MDC hævder, at den også vandt præsidentvalget, og at dens kandidat Morgan Tsvangirai er den retmæsige præsident.

Mugabe forsøger tilsyneladende at købe sig tid og har foranstaltet en omtælling af stemmerne i 23 distrikter. En foranstaltning som kritikere frygter skal tjene som skjul for valgfusk.