Beto bekræfter: Manden, de kalder »Den nye Obama«, vil udfordre Trump i 2020

Tidligere kongresmedlem og senatskandidat Beto O'Rourke vil være Demokraternes kandidat ved præsidentvalget.

Beto O'Rourke blev meget populær blandt demokrater, efter han næsten slog den republikanske senator Ted Cruz ved sidste års senatsvalg i Texas. Mike Segar/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter flere måneders spekulationer bekræfter Beto O'Rourke nu: Han stiller op til præsidenvalget i 2020.

Det bekræfter den 46-årige demokrat i en række sms'er til TV-stationen KTSM, der har hjemme i Beto O'Rourkes hjemby, El Paso, i Texas.

Han ventes officielt at erklære sit kandidatur torsdag morgen amerikansk tid. Ifølge Reuters vil han bruge de sociale medier til endegyldigt at offenttiggøre sit kandidatur.

O'Rourke blev landskendt, da han ved midtvejsvalget sidste år udfordrede senator Ted Cruz ved senatsvalget i Texas. Han tabte valget, men var bare få procentpoint fra at slå Cruz, der var republikansk præsidentkandidat i 2016.

Texas er samtidig én af de mest konservative stater i USA.

Beto O'Rourkes kampagne tiltrak sig stor opmærksomhed, og han formåede at indsamle millioner af dollar fra private donorer uden støtte fra store virksomheder eller lobbyister. Han slog desuden rekorder i antallet af frivillige kampagnefolk.

Han fik også ros fra flere kanter for sin kampagnestil, hvor han på kort tid formåede at besøge samtlige 254 amter i Texas.

Blandt mange demokraterne bliver han spået en stor fremtid, og han har fået tilnavnet »den nye Obama.«

Siden nederlaget til Cruz har flere spekuleret i, om O'Rourke mon ville stille op i 2020. Og han har ikke selv gjort noget for at nedtone de rygter. Han har blandt andet holdt rygterne i live ved at besøge en række stater, der holder primærvalg tidligt.

Ifølge de fleste bookmakere har Beto O'Rourke gode chancer for at blive Demokraternes præsidentkandidat i 2020. Bookmakerne forudser et tæt løb mellem O'Rourke, Kamala Harris, Bernie Sanders - og Joe Biden, hvis han beslutter sig for at stille op til primærvalgene.

Siden senatsvalget har Beto O'Rourke gjort sig bemærket som en skarp kritiker af præsident Donald Trumps planer om at bygge en mur langs grænsen til Mexico.

Da præsidenten i februar besøgte grænsen ved El Paso, holdt O'Rourke et stort vælgermøde og beskyldte Trump for at skabe »falske rygter« om migranter og El Pasos ry som en by præget af kriminalitet.

O'Rourke har også opnået stor popularitet på sociale medier, og bruger flittigt sin Instagram-konto til at komme med politiske budskaber.

O'Rourke har allerede annonceret, at han i den kommende weekend vil holde flere valgmøder i staten Iowa.