Betændt retssag mod kinesisk toppolitiker handler ikke om skyld

Bo Xilai, der stræbte efter en plads i den øverste top af Kinas ledelse, bliver uden tvivl straffet hårdt for magtmisbrug. Retssagen er den politisk mest betændte siden sagen mod Maos hustru for over 30 år siden.

Kinesiske Bo Xilai kan se frem til at få en hård straf for magtmisbrug. Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON LEE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: Det er ikke spørgsmålet om skyld, der er på spil, når Bo Xilai træder ind i retssalen i byen Jinan i Østkina. Han lod sig korrumpere og misbrugte sin magt, lyder anklagen. Ordlyden vil være stort set identisk, når dommen bliver afsagt.

Skyldig eller ikke skyldig fortoner sig, når den kinesiske ledelse slår ned på en af sine egne. Torsdag starter den længe ventede retssag, som Kinas Kommunistiske Parti håber vil være det sidste kapitel i fortællingen om landets største politiske skandale i nyere tid.

Bo Xilai var indtil sidste år medlem af politbureauet og godt på vej ind i partiets øverste syv mand store stående udvalg – den magtfulde gruppe, der leder verdens folkerigeste nation. På den politiske scene havde han allerede bevist sit værd. Først som borgmester og provinsguvernør, siden som handelsminister og til sidst som partisekretær i millionbyen Chongqing i det vestlige Kina.

Og som søn af Bo Yibo, en af de såkaldte De Otte Ældre i inderkredsen omkring Kinas tidligere leder Deng Xiaopeng, har Bo Xilai altid haft adgang til eliten af kinesiske beslutningstagere. Familieforbindelserne har været en katalysator for hans karriere, men på utrolig vis blev det også hans nærmeste, der væltede det politiske fænomen Bo Xilai omkuld. Hans kone og hans personlige håndlanger formåede på hver deres eksorbitante facon at sætte en kædereaktion af afsløringer i gang, som end ikke en af Kinas mest magtfulde personer kunne gardere sig imod.

Da Bo Xilai i 2007 blev sendt til Chongqing var det med den målsætning at rydde op i byens frygtede kriminelle undergrund. Han allierede sig med en god ven af familien og tidligere medarbejder, Wang Lijun, der fik titel af politichef og ordre på at gå hårdt til værks.

Den nye ordensmagt i byen spildte ikke tiden. 1.544 personer endte på anklagebænken i en af de største kampagner mod gangsterrelateret kriminalitet i Kinas historie. Men undervejs fik Bo Xilais nye højre hånd kendskab til en sag, der blev starten på enden af både hans egen og partibossens videre karriere.

Forgiftede britisk forretningsmand

På et hotelværelse i Chongqing blev den britiske forretningsmand Neil Heywood fundet død. Angiveligt forgiftet med cyanid. Britens forbindelser til Bo Xilai og dennes hustru, Gu Kailai, var velkendt. Han arbejdede for dem på konsulentbasis. Så i stedet for at starte en efterforskning og risikere at afdække en ubehagelig sandhed stemplede politiet dødsårsagen som alkoholforgiftning og kremerede liget uden obduktion.

Efterfølgende har retssager mod både politichefen Wang Lijun og hustruen Gu Kailai fastslået, at sidstnævnte slog den britiske forretningsmand ihjel, og at de sammen var skyldige i at dække over mordet.

Nyhedsbureauet Reuters har beskrevet, at Neil Heywood blev forgiftet, fordi han truede med at afsløre Gu Kailais planer om at føre et stort pengebeløb ud af landet. Hele sagen eksploderede en vinterdag sidste år.

En tidlig morgen i februar kørte Wang Lijun fra Chongqing til byen Chengdu i naboprovinsen og søgte tilflugt på det amerikanske konsulat. Angiveligt efter et sammenstød med sin chef og af frygt for sin sikkerhed. Bo Xilai sendte politistyrker i hælene på ham, men uden held. Efter næsten et døgn forlod politichefen konsulatet og blev uden for samlet op af repræsentanter fra centralregeringen i Beijing.

Brød grædende sammen

Både Wang Lijun og Gu Kailai har allerede modtaget lange fængselsstraffe. Nu venter kun den sidste retssag mod Bo Xilai. Den finder sted i en provins lang fra hans magtbase i sydvestlige Chongqing. Og det er bare et af flere eksempler på, hvordan myndighederne fører streng kontrol med hele forløbet. Kinesiske medier har for eksempel fået ordre på kun at dække retssagen med nyhedstelegrammer fra det statsejede nyhedsbureau Xinhua.

Hele sagen har fra starten været en pinlig og besværlig affære for Kinas politiske ledelse. Den sendte chokbølger gennem kommunistpartiet og forrykkede den interne magtbalance på et tidspunkt, hvor størstedelen af partitoppen var på vej på pension.

Til oktober mødes partiets centralkomite på et længe ventet topmøde. At retssagen mod Bo Xilai finder sted inden da, kan ses som et tegn på, at den nye ledelse, der trådte til i efteråret, er blevet enige om den tidligere partikollegas skæbne, så emnet ikke kommer til at fylde på mødet.

Dermed kan den nye ledelse komme videre. Spørgsmålet er bare, hvordan den tiltalte har i sinde at modtage dommen. Det er ikke noget særtilfælde, at højtstående medlemmer af kommunistpartiet bliver anklaget for korruption og idømt hårde straffe.

Mønstret er altid det samme. Først ryger stillingen, så partimedlemskabet og til sidst falder dommen. Undervejs bliver statsmedierne sluppet løs, så ingen er i tvivl om, at der her er tale om en af samfundets fjender. Karaktermord er en del er proceduren, som gerne rundes af med en seance i retssalen, hvor den dømte angrer sine synder.

Det var for eksempel tilfældet, da Kinas tidligere transportminister sidste måned fik sin straf for at have modtaget millioner i bestikkelse. Han brød grædende sammen og undskyldte. Efterfølgende blev han rost af anklagerne for sin samarbejdsvillighed, og han har sandsynligvis modtaget en mildere straf som belønning. Hvorvidt Bo Xilai vil lade sig udstille på samme maner vil snart vise sig. Han er ikke set offentligt siden marts sidste år. Men rygter om hans kamp mod myndighederne har der været nok af. Nogle af dem beskriver, hvordan han flere gange har sultestrejket og i protest har nægtet at barbere sig.

Sikkert er det, at Bo Xilai som type ikke er som kinesiske politikere er flest. Karismatiske ledere med medietække er der ikke mange af i Kina, og i de byer, hvor han regerede, var persondyrkelsen noget nær nyreligiøs. Hans voksende indflydelse og fanskare bekymrede politiske rivaler andre steder i landet. Bo Xilais ambitionsniveau og kompromisløse stil, gjorde ham både frygtet og beundret.

»En af de ting, alle siger om ham, er, at han var utroligt ambitiøs. Det er ikke et særligt positivt ord i en kinesisk, politisk kontekst, hvor det er meningen, at man skal være ydmyg,« forklarer Jamil Anderlini, forfatter til bogen »The Bo Xilai Scandal«.

»Han brød alle reglerne. Han pissede alle bureaukraterne af, men han fik udført ting,« siger han.

Kaldte dommeren for en kælling

At retssager mod partiets egne topfolk ikke altid går som planlagt, findes der enkelte prominente eksempler på. Siden Mao Zedongs død i 1976 er det kun sket tre gange før, at en person på Bo Xilais niveau i det politiske hierarki er blevet retsforfulgt. I ingen af tilfældene gik det helt som ventet.

Efter Shanghais tidligere partiboss Chen Liangyu ragede uklar med den øvrige ledelse, blev han i 2006 anholdt og beskyldt for korruption og magtmisbrug. Under retssagen fremstod han ganske rolig og afklaret og nægtede sig skyldig.

Ti år tidligere var det det partisekretæren i Beijing, Chen Xitong, der var på anklagebænken. Han nægtede at samarbejde og udgav siden en bog, hvor han kaldte retssagen for »det mest fejlslagne forsøg på retfærdighed siden Kulturevolutionen«.

Og så er der sagen mod Jiang Qing. Mao Zedongs sidste kone, der var leder af den såkaldte Firebande, stod i 1980 anklaget for antirevolutionære aktiviteter og forræderi for sin rolle under Kulturrevolutionen. Hun samarbejdede på ingen måder.

Jiang Qing protesterede højlydt, kaldte undervejs en af dommerne for en kælling og holdt en tre timer lang afsluttende bemærkning, hvor hun langede ud efter sine politiske modstandere. Retten idømte hende dødsstraf, hvilket siden blev ændret til fængsel på livstid.

Ifølge retten i Jinan er retssagen mod Bo Xilai åben. Det var den også i sagen mod hans kone, hvor de fremmødte alligevel blev nægtet adgang af politi og sikkerhedsvagter. Skulle Bo Xilai finde det fristende at give udtryk for politisk sprængfarlige synspunkter, vil det utvivlsomt først blive filtreret gennem den kinesiske statspresse.

Mere sandsynligt er det da også, at et kompromis er faldet på plads, og at han modtager dommen uden dramatik. Kommunistpartiet vil næppe tillade flere skandaler i egne rækker.