Betændt debat om »coronastikkere« blusser op i Tyskland

»Stikkere« er blevet et ømtåleligt debatemne i Tyskland under coronakrisen, hvor borgere opfordres til at rette henvendelse til politiet, hvis de er bekendt med, at andre bryder reglerne. På sociale medier bliver der ofte sat lighedstegn med adfærden i den mørkeste periode af landets historie.

Tyske politifolk iført ansigtsmasker i hovedstaden Berlin. I Tyskland opfordres befolkningen til at rette henvendelse til myndighederne, hvis de mener, at folk overtræder coronaforbuddene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Odd Andersen/Reuters/Ritzau Scanpix

En betændt debat er blusset op i Tyskland under den aktuelle coronakrise.

Debatten handler om, hvorvidt det er i orden at ringe til politiet og udlevere personer, som overtræder regeringens og myndighedernes retningslinjer om for eksempel opholdsforbud og samfundssind.

Efter at en gruppe personer søndag den 20. april samledes for at grille i byen Schwerin i det nordlige Tyskland, greb politiet ind og udskrev bøder til gruppen for at overtræde reglerne for social distancering.

Politiet blev tippet om festlighederne af en nabo, som var »forarget over en sådan opførsel«, og som siden skrev om sin indsats på sociale medier. Det har pustet liv i en ophedet debat om, hvorvidt det er i orden at melde sådanne episoder til myndighederne, skriver nyhedsbureauet AFP.

Den debat er særligt følsom i et land som Tyskland, der i en vis grad stadig er præget af minder fra nazitiden og det tidligere kommunistiske diktatur i Østtyskland, hvor det at informere myndighederne var en national politik og pligt.

På det sociale medie Twitter har begrebet »Denunziant« (informant) været flittigt brugt med henvisning til Det Tredje Rige og det hemmelige Stasi-politi.

»Alt dette ser ud til at bekræfte dybtgående fordomme, som tyskerne har over for sig selv: at når en del af befolkningen er i tvivl, er en del villig til at fungere som en forlænget arm for statsmagten,« skriver psykologiprofessor Christian Stöcker til mediet Der Spiegel.

Men Tyskland er ikke det eneste land, der har set en stigning i antallet af personer, der indberetter medborgere til myndighederne for overtrædelse af virusrelaterede regler for social distancering.

Lignende tilfælde er set i andre lande med nedlukninger: I New Zealand har politiet lanceret en hjemmeside, hvor bekymrede borgere kan tippe myndighederne om folk, der bryder regler og forbud. Den lancerede politiet efter at have modtaget flere end 2.000 opringninger fra borgere – kort efter lanceringen af siden i slutningen af marts brød hjemmesiden imidlertid sammen efter flere end 4.000 indberetninger.

I Sydafrika blev et bryllup afbrudt efter et anonymt opkald, og i Frankrig brød et nødnummer sammen på grund af for mange opkald.

I slutningen af marts modtog politiet i München 171 henvendelser fra bekymrede borgere, hvoraf 138 resulterede i bøder.

Danske planer skrinlagt

I midten af marts så det ud til, at borgeres henvendelser også kunne blive relevant herhjemme i Danmark.

Efter at Folketinget 12. marts hastebehandlede en lovpakke med en række ændringer af epidemiloven, opfordrede Styrelsen for Patientsikkerhed på sin hjemmeside borgere til at indberette det til styrelsen, »hvis du er bekymret over adfærden hos en person, som du ved er smittet, eller som du formoder kan være smittet med coronavirus«.

I kort tid kunne danskere udfylde et skema med oplysninger, der skulle sendes som sikker post gennem e-Boks til Styrelsen for Patientsikkerhed, men kort efter trak styrelsen sin opfordring tilbage igen.

Skemaet kunne udfyldes af borgere, der har en konkret og velbegrundet bekymring, fremgik det af et e-mailsvar fra Styrelsen for Patientsikkerhed til Ritzau.

»Hvis man har en konkret og velbegrundet bekymring over adfærden hos enkeltpersoner konstateret eller formodet smittet med covid-19, og andre tiltag har været forsøgt uden resultat, kan man downloade og udfylde et skema på Styrelsen for Patientsikkerheds hjemmeside,« skrev styrelsen.