Bestrålede containere fra Japan beslaglagt

Myndighederne i Rotterdam har fundet spor af radioaktiv stråling på 19 containere to måneder efter udslip

Læs mere
Fold sammen

Havnemyndighederne i Rotterdam har fundet spor af radioaktiv bestråling på 19 containere, som alle er udskibet fra Japan, to måneder efter naturkatastrofen i landet forårsagede udslip af radioaktivitet fra atomkraftværket i Fukushima.

Fem af containerne, alle scannet ved ankomsten til havnen, er sat i karantæne, fordi strålingen var højere end den acceptable grænse. Det skriver det hollandske tilsyn for fødevarer på sin hjemmeside.

De øvrige 14 containere er frigivet efter yderligere målinger af strålingsniveauerne.

- Hvorvidt der er tale om en exceptionel hændelse med begrænset betydning, er svært at afgøre, siger Philip Damas fra Drewry Shipping Consultants i London til Bloomberg News.

En scanning i åben sø af det skib, som medbragte containerne, viste ikke tegn på bestråling, men det ændrede sig, da de enkelte containerne blev tjekket ved ankomsten til Europas største havn.

Adskillige havne rundt om i verden har forstærket kontrollen af containere afskibet fra Japan efter jordskælvet og tsunamien i Japan den 11. marts.

- Så længe det er nødvendigt, vil vi scanne containere fra Japan, siger de hollandske myndigheder, ifølge Bloomberg News.

De fem containere myndighederne tilbageholder, skal nu renses med vand og derefter tjekkes for bestråling endnu engang, inden de overdrages til modtagerne.

/ritzau/

Video afslører omfattende skader på Fukushimas reaktor