Beskyldninger om valgfusk ved tyrkisk afstemning

Oppositionen til præsident Erdogan nægter at anerkende det officielle valgresultat, der tildeler ja-sigerne mere end 51 procent af stemmerne

Ja-støtter fejrer afstemningsresultatet med tyrkiske flag og pro-Erdogan-tilråb i Istanbul. Fold sammen
Læs mere
Foto: BULENT KILIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ISTANBUL: Det vælter ind med klager over det offentliggjorte resultat fra den tyrkiske folkeafstemning.

Og det er ikke bare taberne, der har svært ved at acceptere nederlaget.

I en stue i Erdogan Toprak-kvarteret i Istanbul sidder en familie af nejsigere og følger det drama, der udfolder sig. Først kom de officielle resultater, der gav præsident Recep Tayyip Erdogan en kneben sejr. Så fulgte beskyldningerne om valgfusk. Og spændingen i hjemmet er taget til siden.

Moderen Filiz, sidder stille i sofaen, faderen Ali kommenterer løbende sammen med sønnen Cenk og familiens veninde Hasal.

»Jeg har ingen tiltro til, at optællingen er har været fejlfri,« siger Cenk.

Artiklen fortsætter under billedet.

Familien Toker er samlet i deres hjem i Istanbul sammen med en ven. Alle følger de intenst stemmeoptællingen på TV'et, men efterhånden som resultatet ser ud til at være endegyldigt, sår flere oppositionspatier tvivl om resultatet. Stemningen er intens og ingen i stuen ved, hvad eller hvem, de skal tro på. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Flere politiske partier, og den tyrkiske Bar Association beskylder officielt Det Øverste Valgråd for valgfusk.

Talsmanden for Bar Association, der udtaler sig til tv-kanalen Fox Tyrkiet opfordrer alle dem, der har været med til at tælle stemmerne i løbet af dagen, til ikke at forlade valgstederne, så stemmesedlerne kan fjernes. Han beskylder Det Øverste Valgråd for at tillade optælling af ugyldige stemmer.

Det samme gør Bulent Tezcan fra det nationale CHP-parti. Han siger, at op til halvanden million stemmer af det samlede tal på 46 millioner, er ugyldige.

Ifølge Bulent Tezcan tog Det Øverste Valgråd sent søndag eftermiddag en beslutning om at erklære valgkonvolutter uden de påkrævede officielle stempler for gyldige. Og efter hans opfattelse er det valgfusk.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ja-støtter fejrer afstemningsresultatet med tyrkiske flag og pro-Erdogan-tilråb i Istanbul. Fold sammen
Læs mere
Foto: OZAN KOSE.

Baris Yarkadas fra CHP-partiet siger til Fox Tyrkiet, at de tal, der er blevet offentliggjort via nyhedsbureauerne er falske tal. Ifølge Baris Yarkadas er kun 76 procent af stemmerne talt op, og i denne optælling fører nej-sigerne med 50.38 procent af stemmerne.

Men i flere af Istanbuls bydele er Erdogantilhængere allerede begyndt at fejre valgsejren. I bydelen Kagthane fyrer tilhængerne af præsident Recep Tayyip Erdogan fyrværkeri af i fejring af valgsejren.

Tyrkisk politi har afspærret det store Taksim-torv i byens centrum af hensyn til sikkerheden på stedet.

MHP-partiets præsident Devlet Bahcele lykønsker den tyrkiske befolkning med sejren.

»Vi bevæger os ind i en ny æra,« siger han søndag aften til Fox Tyrkiet, mens slagsmålet om stemmerne tager til.