Beskyldninger fyger i Ukraine: Arrangører af Eurovision går i protest

Kaotiske tilstande lammer forberedelserne til Det Europæiske Melodi Grand Prix i Ukraine.

Det var sangerinden Jamala, der sidste år sang det Europæiske Melodigrandprix til Ukraine. Nu af forberedelserne til dette års show lammet af intern uro. / AFP PHOTO / JONATHAN NACKSTRAND Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går alt andet end glat med forberedelserne til Eurovision Song Contest i den ukrainske hovedstad, Kiev. Senest har et stort antal chefer og medarbejdere, der stod for at arrangere det store underholdningsshow, sagt op i protest.

Masseopsigelsen kommer efter måneders strid om bevillinger og bekymrede advarsler fra EBU, den europæiske sammenslutning af licensfinansierede TV-stationer, der koordinerer afholdelsen af sangkonkurrencen.

Det Europæiske Melodi Grand Prix løber af stablen 9. til 13. maj. Men ifølge et åbent brev fra de i alt 21 medarbejdere er forberedelserne allerede nu flere måneder bagefter tidsplanen.

Medarbejderne beskylder en TV-chef udpeget af landets regering for at være ansvarlig for at »standse forberedelserne i to måneder og blokere vores folks arbejde,« skriver de i det harmdirrende brev.

Pinlige rapporter

Nu risikerer de mange opsigelser at forsinke forberedelserne yderligere. Blandt de folk, der er gået i protest, er showets nu tidligere cheftilrettelægger, vicegeneraldirektør for den ukrainske TV-kanal NTU og 19 andre medarbejdere.

Det er ikke første gang, interne stridigheder sår tvivl om Ukraines hjemmearbejde forud for showet. Det endegyldige valg af værtsby trak i langdrag i månedsvis. I november sagde den daværende chef for NTU op i protest mod manglende bevillinger.

Kort før jul måtte Ukraines premierminister, Volodymyr Grojsman, dementere rapporter i en tysk avis om, at EBU overvejede at flytte begivenheden til nabolandet Rusland.

Ukraine vandt sidste års konkurrence med sangen »1944«, der handler om sovjetdiktatoren Josef Stalins deportationer af titusinder af mennesker fra Krim-halvøen. Det blev set som et musikalsk tak for sidst til nabolandet Rusland, der sendte tropper ind over grænsen til Ukraine i 2014 og kort efter annekterede Krim.

Af samme grund ses afholdelsen af showet som et spørgsmål om national stolthed i det krise- og konfliktramte land. For at være på den sikre side udpegede regeringen derfor for nylig Pavlo Grytsak, der stod for at arrangere det første Europæiske Melodi Grand Prix i landet tilbage i 2004. Det er ham, de 21 medarbejdere nu smækker døren i hovedet på.

Tirsdag eftermiddag forsikrede den ukrainske regeringsleder igen, at »absolut intet truer Eurovision«,

»Det vil blive afholdt på højeste kvalitetsmæssige niveau,« lovede Volodymyr Grojsman forud for et regeringsmøde.

EBU bakker i en udtalelse delvist op om medarbejderne, som organisationen »takker for deres indsats«. EBU kommenterer dog ikke deres anklager. I stedet understreger organisationen, at Ukraine fortsat skal leve op til alle tidsfrister.

Efter planen går salget af billetter til begivenheden i gang senere tirsdag.

OPDATERET 17:00 med kommentarer fra Ukraines regeringschef.