Berygtet narkobaron er sendt fra Mexico til USA

De mexicanske myndigheder har udleveret Joaquin Guzman til USA. Han er anklaget for drab og narkoforbrydelser.

EXTRADITION-FILES-MEXICO-GUZMA
Joaquin "El Chapo" Guzman blev lagt i håndjern efter et halvt år på flugt. Torsdag er han ifølge Mexico blevet udleveret til USA. Arkivfoto. Scanpix/Alfredo Estrella Fold sammen
Læs mere

Washington. Den berygtede narkobaron og udbryderkonge Joaquin "El Chapo" Guzman er blevet sat på et fly i Mexico med kurs mod USA.

Det oplyser det mexicanske udenrigsministerium ifølge nyhedsbureauerne Reuters og AFP.

Allerede sidste år blev vejen banet for, at "El Chapo" kunne blive udleveret fra Mexico til amerikanerne.

Det skete, da Mexicos udenrigsministerium oplyste, at man ville gå med til en udlevering, efter at man havde fået garanti for, at han ikke vil blive dømt til døden i USA. Der blev dog ikke sat en dato for rejsen.

Guzmans advokater har arbejdet hårdt på at forhindre udleveringen, men den kamp ser altså ud til at være tabt.

Mexicaneren vil formentlig komme for retten i de to delstater Texas og Californien. Her er han anklaget for drab og forbrydelser i forbindelse med narkotika.

I sommeren 2015 havde han held til at flygte fra det topsikrede Altiplano-fængsel i Mexico via en lang tunnel, der førte op til hans celle. Flugten skete få uger efter USA's krav om udlevering.

Efter et halvt år på fri fod blev Guzman dog anholdt af mexicanske elitesoldater og sat tilbage bag tremmer.

Det var ikke første gang, at Guzman, hvis Sinaloa-kartel har smuglet stoffer til det meste af verden, har været på flugt.

I 2001 lykkedes det ham at flygte fra et fængsel ved at gemme sig i en vogn med vasketøj. Efter 13 år på flugt blev han anholdt i 2014.

"El Chapo", kælenavnet refererer til hans ringe højde, indledte sin karriere ved som barn at sælge slik og appelsiner i sin hjemby i Mexicos nordvestlige bjerge.

Siden blev han leveringsdygtig i cannabis og opium, før han endte som verdens mest efterstræbte narkoboss.

Under Guzmans ledelse ekspanderede hans Sinaloa-kartel aktiviteterne fra Nord- og Latinamerika til Europa og Asien.

På et tidspunkt havde Guzman en formue, der var stor nok til at få ham ind på magasinet Forbes' liste over verdens milliardærer. Men han brugte så store summer på beskyttelse, at han i 2013 faldt ud af der eksklusive selskab.

Trods topbossens udlevering til USA vil Sinaloa-kartellet sandsynligvis vedblive med at være en magtfaktor, skriver AFP.

Den nuværende leder, Ismael "El Mayo" Zambada, som aldrig har tilbragt en dag bag tremmer, har i årevis været Guzmans loyale medsammensvorne.

/ritzau/