Berygtet krigsherre fra DRCongo får dom på 30 år i Haag

Straffedomstol i Haag har idømt berygtet krigsherre 30 års fængsel - den hidtil strengeste straf.

Den Internationale Straffedomstol i Haag har torsdag idømt den berygtede krigsherre Bosco Ntaganda fra DRCongo 30 års fængsel for en lang række forskellige krigsforbrydelser. Det er den strengeste straf, som domstolen nogensinde har afsagt. Peter Dejong/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Den Internationale Straffedomstol i Haag har torsdag idømt den berygtede krigsherre Bosco Ntaganda fra DRCongo 30 års fængsel for en lang række forskellige krigsforbrydelser.

Det er den strengeste straf, som domstolen nogensinde har afsagt.

Den ledende dommer, Robert Flemr, sagde, at "et stort antal krigsforbrydelser", som omfatter sexslaveri, fører til en overordnet dom på 30 års fængsel.

Straffedomstolen fandt i juli den tidligere militsleder skyldig i grusomme forbrydelser. Blandt andet drab, voldtægter og organisering af børnesoldater.

Forbrydelserne blev begået i 2002 og 2003, mens den nu 46-årige Ntaganda var et højtstående medlem UPC-militsen i den østlige del af DRCongo

Retten havde blandt andet fokus på en massakre i en landsby, hvor beboerne inklusive børn fik skåret maven op eller kvast deres hoveder.

Det blev også påpeget, at Ntaganda var ansvarlig for voldtægter af piger og for at gøre mindreårige til sexslaver.

»Ntaganda gav direkte ordre til at ramme og dræbe civile,« hed det i juli.

Krigsherren var den første efterlyste person, der nogensinde selv har meldt sig til straffedomstolen.

En talsmand for Den Internationale Straffedomstol bekræfter, at det er den strengeste straf, som er afsagt af domstolen, som blev oprettet i 2002 for at behandle verdens værste forbrydelser.

Dommerne siger, at Ntaganda var »den centrale leder« i FPLC-militsen.

Frygtsomme landsbyboere har sagt til domstolen, at Ntaganda blev kaldt »Terminator« efter Arnold Schwarzeneggers film om en nådesløs dræberrobot.

I alt er han dømt for 13 anklagepunkter om krigsforbrydelse samt fem punkter om forbrydelser mod menneskeheden. Han er den første, som ved domstolen i Haag er blevet dømt for sexslaveri.

Ntaganda, som er kendt for sin smalle moustache og udpræget gode spisemanerer, sagde i retten, at han er »soldat - ikke forbryder,« og at betegnelsen »Terminator« ikke var møntet på ham.

Domstolen har ført eller fører sager mod fire andre krigsherrer fra DRCongo.

Over 60.000 mennesker er blevet dræbt, siden en voldelig konflikt brød ud i Ituri-regionen i 1999 mellem forskellige militser, som kæmpede om kontrol med mineraler.

/ritzau/AFP